YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin


YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Ο Πανιώνιος και το ''εργοστάσιο'' παραγωγής ταλέντων!

PDF Print E-mail
Friday, 31 January 2014 13:44 | Συντάχθηκε απο τον/την sportteam   
Share

Ανέκαθεν ο Πανιώνιος τροφοδοτούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο με παίχτες ταλέντα, παίχτες αστέρια για τους οποίους οι μεγάλοι της χώρας "κονταροχτυπηθήκαν" προκειμένου να προλάβουν να υπογράψουν.Οι κυανέρυθροι ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια, δημιούργησαν ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη και φυσικά πρωταγωνίστησαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Για την επιτυχία και την ''παράδοση'' αυτή να αναδεικνύουν δηλαδή και να προωθούν ταλέντα μίλησε ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών του Ιστορικού, Γιάννης Έβανς Παυλόπουλος στην εφημερίδα το ''ΦΩΣ''.

Ο έμπειρος σκάουτ αναφέρθηκε στον τρόπο εντοπισμού των ταλέντων, επικεντρώθηκε αρκετά στο ''nextbigthing'' του ελληνικού ποδοσφαίρου που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο Δημήτρης Κολοβός, ενώ εξήγησε και σε ποιά ηλικία ένας παίκτης μπορεί να δείξει τι πραγματικά αξίζει. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο «ΦΩΣ»:

Χθες ο Κολοβός σας αποκάλεσε δεύτερο πατέρα του. Βαριά κουβέντα.

«Είναι σημαντικό να το ακούς από το στόμα ενός τόσο μεγάλου ταλέντου, αλλά είναι ο τρόπος που προσεγγίζω τα πράγματα 8 χρόνια στον Πανιώνιο ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ και τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών.

Ο Πανιώνιος ήταν και είναι οικογένεια, δεν είναι μόνο το να βρεις ένα ταλέντο αλλά και να τον κάνεις να αισθάνεται οικεία, να του δείχνουμε αγάπη όπως η οικογένειά του».

Μου είπε ότι τον βρήκατε 15 χρονών στον Ωρωπό. Πείτε μου πώς.

«Είχα μια πληροφορία. Το σκάουτινγκ είναι δίκτυο, πληροφορία και δρόμος-ταξίδι. Ακολούθησα την πληροφορία και βρέθηκα μπροστά σε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα! Δεν χρειάστηκε να δω δεύτερο ματς.

Είδα μία ενέργεια και τον φαντάστηκα βασικό στην πρώτη ομάδα. Γύρισα και είπα στον τότε πρόεδρο κ. Τσακίρη «αυτός ο 15χρονος πρέπει να έρθει στον Πανιώνιο… χθες»!

Πώς δεν τον βρήκαν οι άλλοι;

«Τον προλάβαμε. Οι άλλοι θα ήθελαν να τον δουν σε 2 και σε 3 ματς. Στο σκάουτινγκ πρέπει να αποφασίζεις γρήγορα. Αν δεν δράσεις γρήγορα, θα σου τον πάρουν οι άλλοι. Έτσι είχαμε πράξει και με τους άλλους παίκτες.

Όχι μόνο αυτούς που έδωσε με μεταγραφή ο Πανιώνιος, αλλά και τα άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω και δεν τους ξέρει ο κόσμος. Θα δείτε τι φουρνιά έχει να βγάλει και στη συνέχεια ο Πανιώνιος!

Σας μιλάω ειλικρινά, δεν με ανησυχεί όσοι κι αν φύγουν τώρα από την πρώτη ομάδα».

Πείτε μου 3-4 ονόματα που έρχονται από πίσω και θα τους θυμηθούμε αργότερα.

«Δεν θα το κάνω. Δεν είναι σωστό για άλλα παιδιά να ξεχωρίσω 3-4 ονόματα. Δεν θέλω κιόλας να πλακώσουν πάνω τους οι μάνατζερς»

Από όλους αυτούς που έβγαλε ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια και πήγαν στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στον ΠΑΟΚ, τώρα στην ΑΕΚ όπως φαίνεται (σ.σ. Ανέστης), ποιος ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία των 20 χρόνων; Ο Κολοβός;

«Ναι, ο Κολοβός. Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Είστε απλήρωτος;

«Ναι, είμαι απλήρωτος κι εγώ. Είμαι απλήρωτος καιρό, έχω ξεχάσει πόσο καιρό, αλλά αυτό είναι μέρος της γοητείας του Πανιωνίου που τον λατρεύουμε! Ο Πανιώνιος είναι πέρα από μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Πανιώνιος είναι πολιτιστικός σύλλογος για εμάς, δεν θα σβήσει ποτέ, όπως δεν έσβησαν οι μνήμες της Μικράς Ασίας, οι μυρωδιές, η ιστορία, η παράδοση. Θέλω να δώσω μια εξήγηση γιατί οι παίκτες του Πανιωνίου πάνε στον Ολυμπιακό και παίζουν βασικοί».

Πείτε μου, έχει ενδιαφέρον.

«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα με βαριά φανέλα, οι παίκτες όμως αυτοί πάνε στον Ολυμπιακό από μία άλλη μεγάλη ομάδα με βαριά φανέλα. Ο Πανιώνιος είναι μια ιδιότυπη περίπτωση, έχει τη φανέλα, τις δυσκολίες, την πίεση μεγάλης ομάδας, χωρίς όμως να έχει τον πολύ κόσμο της μεγάλης ομάδας και τα λεφτά της μεγάλης ομάδας.

Οι παίκτες όμως εδώ ζυμώνονται και δεν είναι τυχαίο ότι βλέπεις τον Μανιάτη να είναι αρχηγός του Πανιωνίου, να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και να γίνεται κι εκεί αρχηγός»!

Α, πολύ φανατικός Πανιώνιος είστε εσείς. Αν σας κάνει πρόταση μεγάλη ομάδα να πάτε, θα πείτε όχι;

«Μου έχουν κάνει προτάσεις οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες, αλλά μέχρι τώρα άντεξα και έχω πει όχι, με νικάει το συναίσθημα. Αυτό που κάνω στον Πανιώνιο είναι ό,τι αγαπάω περισσότερο μετά την οικογένειά μου.

Για το μέλλον πάντως ποτέ δεν ξέρεις, δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ».

Πείτε μου ένα περιστατικό που να δείχνει την τρέλα σας με το σκάουτινγκ.

«Θα σας πω για παράδειγμα πώς βρήκα τον Σταυροθανασόπουλο που αποκλείστηκε από την 18άδα απέναντι στον ΠΑΟΚ την τελευταία στιγμή λόγω μικροτραυματισμού.

Πήγα να τον δω σε ένα χωριό κοντά στο Αγρίνιο με τρομακτική βροχή και κρύο, β’ τοπικό Αγρινίου με τέτοια βροχή και τέτοιο κρύο που ήμουν μάλλον ο μοναδικός θεατής σε αυτό το ματς!

Στο τέλος κόλλησε και το αμάξι μου στις λάσπες και δεν μπορούσα να φύγω! Αυτό είναι για εμένα το σκάουτινγκ. Τα ρούχα σου να είναι γεμάτα λάσπες! Με κουστούμι σκάουτινγκ δεν γίνεται.

Ή μάλλον γίνεται, αλλά θα το λερώσεις» (γελάει)

Τον Κυριάκο Παπαδόπουλο τον ξέρατε όταν τον πήρε 15 χρονών ο Ολυμπιακός από το Σβορώνο;

«Ναι, τον ήξερα αλλά πρόλαβε ο Ολυμπιακός κάνοντας μία γρήγορη γενναία κίνηση για τα οικονομικά δεδομένα μεταγραφής 15χρονου».

Λόγω κρίσης πουλάει φθηνά ο Πανιώνιος παίκτες που στο παρελθόν δεν θα τους πουλούσε σε τέτοιες τιμές;

«Είναι αλήθεια. Προ κρίσης, με Τσακίρη, ο Πανιώνιος θα πουλούσε σε πολύ ψηλές τιμές. Αυτός ήταν λαχείο που πέρασε από την ομάδα μας.

Οι μετέπειτα πρόεδροι δυστυχώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πουν «όχι» σε προσφορές για μεταγραφές. Κοιτάξτε. Μιλάμε για ένα σύλλογο που έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ- το έχω ψάξει- κάθε χρόνο να πουλάει παίκτη ή παίκτες.

Και μιλάμε για ένα σύλλογο αυτή τη στιγμή χρεοκοπημένο. Αυτό, συγνώμη, αλλά δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι λάθος έχει γίνει. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε, θα οργανωθεί πιο καλά στα διοικητικά της η ομάδα και δεν θα σβήσει».

Πώς γίνεται όμως να είστε απλήρωτοι με τόσες πωλήσεις παικτών;

«Δεν γίνεται να σβήσει ένας σύλλογος που έχει δώσει τόσους παίκτες και τώρα με τον ΠΑΟΚ που τον νικήσαμε είχαμε στην 11άδα που τελείωσε το ματς, 7 παίκτες που έχουν βγει από το σκάουτινγκ και τις Ακαδημίες μας!

Κι έχουμε στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας την καλύτερη Κ-20 ομάδα νέων που είχε ποτέ ο Πανιώνιος! Ένας τέτοιος σύλλογος που παράγει, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Μόνο να οργανωθεί πιο καλά στα διοικητικά».

Αλήθειες λέτε.

«Είμαι απλήρωτος αλλά δεν πειράζει, γεννήθηκα Πανιώνιος και θα πεθάνω Πανιώνιος! Θέλω να πω όμως κάτι που πρέπει να ειπωθεί επιτέλους: Από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες μόνο ο Ολυμπιακός έχει σταθεί απέναντί μας με σεβασμό.

Αυτό εγώ ως Πανιώνιος το εκτιμάω. Εν αντιθέσει με άλλες μεγάλες ομάδες οι οποίες πάντα περίμεναν και περιμένουν ως κι αυτές τις μέρες τον Πανιώνιο στη γωνία για να του κλέψουν παίκτες!

Χωρίς να καρπωθεί τίποτα ο Πανιώνιος να του πάρουν τους παίκτες. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν και γίνεται και τώρα που μιλάμε, μόνο ο Ολυμπιακός δεν το έχει κάνει. Γι’ αυτό έχει το σεβασμό μου».

Τον Ανέστη πώς τον βρήκατε;

«Πήγα στη Θήβα και τον είδα σε ένα ματς, πάλι είχα ακολουθήσει την πληροφορία. Μίλησα με τους δικούς του και τον έφερα στον Πανιώνιο. 17 χρονών ήταν».

Τι είδατε;

«Τα σωματικά προσόντα του πρώτα που είναι πολύ σημαντικά για έναν τερματοφύλακα. Και μια παράξενη ηρεμία που είχε στο παιχνίδι του, με εντυπωσίασε διότι είναι απόλυτα ήρεμος την ώρα που γύρω του μπορεί να καίγεται ο κόσμος.

Όμως δεν θα ήθελα να επεκταθώ διότι αν αληθεύουν αυτά που γράφονται, είναι σοκ».

Στον Αυλωνίτη τι είδατε;

«Βελτιώθηκε στην πορεία. Είναι ένα παιδί που το ακολούθησα από το Αιγάλεω και στις μικρές εθνικές ομάδες - διότι βλέπω όλες τις μικρές εθνικές - τον ήξερα από μικρό, έχει σωματικά προσόντα για τη θέση του εξαιρετικά, είναι έξυπνος, είναι απόλυτα προσηλωμένος στην τακτική, είναι πολύ δύσκολο να τον περάσεις, αυτά τα θεωρώ απαραίτητα για τη θέση που παίζει.

Έχω εμπιστοσύνη στον Τάσο ότι θα τα καταφέρει».

Ποια ηλικία είναι αυτή που μπορείς να κάνεις σκάουτινγκ σε ένα παιδί χωρίς να σε ρίξει σε μεγάλη γκέλα;

«Ένα παιδί από 15 χρονών μπορεί να σου δείξει τι θα κάνει ως παίκτης αργότερα. Το ταλέντο, φωνάζει»!

Τι προσέχετε περισσότερο σε έναν 15χρονο; Πού εστιάζετε;

«Ωραία ερώτηση. Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο διεθνώς. Το πρώτο που προσέχω και εκτιμώ είναι η τεχνική πλέον.

Τώρα το ποδόσφαιρο είναι κυρίως τεχνική διότι αυτή σου εξασφαλίζει κατοχή μπάλας, σου εξασφαλίζει δηλαδή λιγότερο τρέξιμο, λιγότερη κούραση, περισσότερες επιθέσεις, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις ένα ματς».

Αυτό το έφεραν οι Ισπανοί;

«Ναι, οι Ισπανοί που τα τελευταία χρόνια διέλυσαν τους πάντες και τα πάντα, όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Χωρίς να είναι οι σούπερ αθλητές».

Ποιες θέσεις μπορούν να ξεγελάσουν λιγότερο έναν σκάουτερ ως προς την εξέλιξη ενός παίκτη;

«Δύσκολη ερώτηση. Θα σου πω κάτι άλλο. Οι θέσεις στις οποίες δεν υπάρχουν σήμερα πολλές επιλογές είναι οι πλάγιοι μπακ! Δεν ξέρω γιατί. Γι’ αυτό βλέπεις παίκτες παγκοσμίως να παίρνουν υπέρογκα ποσά σε αυτές τις θέσεις, ενώ δεν έχουν μεγάλη ποιότητα»

Αυτό είναι μια καλή συμβουλή προς… μπαμπάδες, να στρέψουν τα παιδιά τους προς τις θέσεις των ακραίων μπακ!

(σ.σ. γελάει). «Είναι αλήθεια. Εμένα πάντως με γοητεύει να κοιτάω παίκτες μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς».

Γιατί;

«Διότι αυτοί θα βάλουν το γκολ και αυτοί θα σε στείλουν ως ομάδα στο ταμείο. Το γκολ κρίνει το αποτέλεσμα ενός αγώνα και αυτό είναι το δύσκολο, αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό με συνεπαίρνει».

Όταν ο Πανιώνιος έβγαζε τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς, τον Μαύρο, τον Αναστόπουλο και τον Σαραβάκο, ήταν τυχαία διαδικασία τότε; Μιλάμε για πριν 30 χρόνια. Ή υπήρχε από τότε ικανότητα στο σκάουτινγκ;

«Ήταν τυχαία διαδικασία εκείνη την εποχή. Έτυχε να υπάρχουν αυτά τα πολύ μεγάλα ταλέντα στις γειτονιές κοντά στον Πανιώνιο, ο Πανιώνιος ήταν η μεγάλη ομάδα της περιοχής και έτσι στράφηκαν προς τον Πανιώνιο.

Αυτό όμως δημιούργησε μια κουλτούρα στους επόμενους να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα την παράδοση που έκτισε ο σύλλογος».

Share
 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Τελευταία Νέα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ 04.07.2014

Οι ποδοσφαιριστές που λάμπουν σαν ταλέντα στις μικρές ηλικίες, δεν εξελίσσονται ανάλογα!
Οι ποδοσφαιριστές που λάμπουν σαν ταλέντα στις μικρές...

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 04.07.2014

«Θα αποτελέσουν το
«Θα αποτελέσουν το "αύριο" του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Νέα Ομάδων Κ17 04.07.2014

Πρωτιά για την Κ17 της ΑΕΚ!
Πρωτιά για την Κ17 της ΑΕΚ!

Νέα Ομάδων Κ20 04.07.2014

SL-K20: ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1-0
SL-K20: ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1-0

Νέα Ομάδων Κ17 04.06.2014

SL-K17: ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 2-3
SL-K17: ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 2-3

Νέα Ομάδων Κ17 04.06.2014

SL-K17: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
SL-K17: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2

Νέα Ομάδων Κ17 04.06.2014

SL-K17: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 4-3
SL-K17: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 4-3

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ 04.06.2014

Γιατί “χαλάνε” τα παιδιά όταν γίνονται άντρες;
Γιατί “χαλάνε” τα παιδιά όταν γίνονται άντρες;

Νέα Ομάδων Κ20 04.06.2014

SL-K20: ΠΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2
SL-K20: ΠΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2

Νέα Ομάδων Κ20 04.06.2014

SL-K20: ΠΑΟΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-0 (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)
SL-K20: ΠΑΟΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-0 (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.





top