YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Νίκος Γεωργέας: «Εμείς δεν πιέζουμε τα παιδιά. Τα αφήνουμε να είναι ελεύθερα, έτσι ώστε να μπορέσουν να δείξουν καλύτερα το ταλέντο τους»

PDF Print E-mail
Monday, 16 May 2016 20:40 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για 14 ολόκληρα χρόνια και έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κιτρινόμαυρης κερκίδας. Το δέσιμο του με την «Ένωση» ήταν ικανό να τον κρατήσει στην ομάδα και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Πλέον υπηρετεί το σύλλογο της καρδιάς του μέσα από ένα άλλο πόστο, αυτό του συντονιστή των ακαδημιών.

Ο Νίκος Γεωργέας ανέλυσε το πλάνο των ακαδημιών της ΑΕΚ μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ''Εvrytaniasport'' και τον Νίκο Καρφή:

Το καλοκαίρι που μας πέρασε κρεμάσατε τα ποδοσφαιρικά σας παπούτσια στην ομάδα της καρδιάς σας και τώρα έχετε αναλάβει πόστο στις ακαδημίες της. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας,  στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ;

«Είμαι συντονιστής των ακαδημιών με τον κ. Μητροτάσιο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε από την πλευρά μας, έτσι ώστε πρώτα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και στη συνέχεια να βγάλουμε όσους περισσότερους ποδοσφαιριστές μπορούμε για να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας.»

Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο μετά το τέλος της επαγγελματικής σας καριέρας;

«Ήθελα να μείνω στην ΑΕΚ γιατί την υπηρέτησα τόσα χρόνια. Με κάλεσε ο κ. Μπάγεβιτς, προτείνοντας μου τη  συγκεκριμένη θέση και αμέσως τη δέχτηκα. Ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ όπως είπα και πριν και είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω να βρίσκομαι στην ομάδα.»

 

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν τις ακαδημίες της «Ένωσης»;

«Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να δημιουργήσουμε καλούς χαρακτήρες και στη συνέχεια να μάθουμε στα παιδιά σωστό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι σίγα-σιγά έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που έρχονται από επαρχία, καθώς τους έχουμε εξασφαλίσει κατοικία, φαγητό και σχολείο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα αγαθά, γνωρίζοντας ποσό δύσκολο είναι να φύγουν από τη πόλη τους σε τόσο μικρή ηλικία και να έρθουν στη Αθήνα. Ακόμα, έχουν το δικό τους πούλμαν που τους πηγαινοφέρνει στις αθλητικές δραστηριότητες της ομάδας και όχι μόνο. Προσδοκούμε να έρθουν και άλλα παιδιά από την επαρχία στις ακαδημίες της ΑΕΚ μέσα στους επόμενους μήνες.»

 

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε, έτσι ώστε να εξελίξετε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή;

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ευχαριστιούνται και να αγαπούν το ποδόσφαιρο. Είναι σημαντικό να καταλάβουν σε ποια ομάδα βρίσκονται και να κάνουν ότι μπορούν για να τιμήσουν στο μέλλον τη φανέλα της. Κυρίως επικεντρωνόμαστε στη σωματοδομή, στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ταχύτητα. Θέλουμε σε αυτά τα 3, ο νεαρός να βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Απ’ ότι βλέπουμε στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Αν ασχοληθείς με ένα παιδί έτσι όπως πρέπει, μπορείς να το βελτιώσεις τεχνικά και τακτικά και σε λίγα χρόνια να έχει τη δυνατότητα να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι θα βγάλουμε αρκετά νεαρά παιδιά που θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα.»

 

Πόσα τμήματα διαθέτει η ακαδημία και πόσα παιδιά απασχολεί;

«Διαθέτουμε 9 τμήματα (Κ20, Κ17, Κ16, Κ15, Κ14, Κ13, Κ12, Κ11, Κ10). Έχουμε 22-25 παιδάκια στο κάθε τμήμα. Συνολικά περίπου 250 παιδιά απασχολούνται στις ακαδημίες της ομάδας. Να αναφέρω ότι φιλοξενούνται κάποιοι νεαροί από την ομάδα της Κ20 μέχρι και της Κ15 σε διαμερίσματα που νοικιάζει η ομάδα. Θέλουμε να βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε τα νεαρά παιδιά της ακαδημίας μας. Προσπαθούμε να τους παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούμε. Επιδίωξη μας είναι να τους τα έχουμε όλα έτοιμα, έτσι ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο. Τα διαμερίσματα αυτά βρίσκονται δίπλα στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων (Aπέχουν 2 λεπτά με τα πόδια), έτσι έχουν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται με τα πόδια αν θέλουν. Σε αυτό τον τομέα έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά.»

 

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι προπονητές που θα στελεχώσουν τις ακαδημίες;

«Ο κ. Μητροτάσιος (τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ) τους καθοδηγεί και τους δίνει σημαντικές συμβουλές για τον τρόπο που θα πρέπει να δουλέψουν. Τους κατευθύνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, καθώς διαθέτει απίστευτες γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο. Βοηθάει πολύ τους προπονητές και έχει εξαιρετική συνεργασία μαζί τους.»

 

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΕΚ σε σχέση με ακαδημίες άλλων μεγάλων συλλόγων της χώρας;

«Εμείς δεν πιέζουμε τα παιδιά. Τα αφήνουμε να είναι ελεύθερα, έτσι ώστε να μπορέσουν να δείξουν καλύτερα το ταλέντο τους. Δεν κοιτάμε το αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να τους μάθουμε να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο και θέλουμε να είναι πάνω απ’όλα καλοί χαρακτήρες. Αν είδατε και σήμερα στο τουρνουά αντιμετωπίζαμε παιδιά μεγαλυτέρων ηλικιών, αλλά καταφέραμε να παίξουμε όμορφο ποδόσφαιρο. Επιδιώκουμε να μάθουμε το παιδί να σκέφτεται όταν έχει την μπάλα στα πόδια για να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση. Η ομαδικότητα και το διάβασμα του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.»

 

Τι πιστεύετε ότι λείπει από την ακαδημία της ομάδας, έτσι ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί μια κορυφαία ακαδημία του εξωτερικού;

«Σίγουρα μας λείπει ένα ακόμα πλαστικό γήπεδο στα Σπάτα. Έχουμε 3-4 τμήματα που προπονούνται σε άλλο γήπεδο στα Λιόσια και θέλουμε να φτιάξουμε ένα ακόμα γήπεδο στο προπονητικό μας κέντρο για να έρθουν όλες οι ακαδημίες κοντά. Πάντως είμαστε σε ένα πολύ κάλο επίπεδο και αν γίνει και το γήπεδο θα πάμε ακόμα καλύτερα.»

 

Που εκτείνεται το δίκτυο scouting της ΑΕΚ;

«Κάνουμε πολύ καλή δουλειά μαζεύοντας παιδάκια από όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να βρούμε ταλέντα από όλες τις περιοχές της χώρας. Όπως είπα και πριν, με τα διαμερίσματα που διαθέτουμε για τα παιδιά που ζούσαν  εκτός Αθηνών, είναι πιο εύκολο να έρθει ένα μικρό παιδάκι στις ακαδημίες της ΑΕΚ.»

 

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην ποδοσφαιρική σας καριέρα στην «Ένωση». Τι σας κράτησε στην ΑΕΚ για 12 ολόκληρα χρόνια, κατά την πρώτη θητεία σας στην ομάδα;

«Ο πρώτος καιρός που πήγα στην ΑΕΚ ήταν δύσκολος. Άκουσα πολλά ειδικά για ένα ματς που είχαμε χάσει από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Είναι κάτι που λέω και στα παιδιά, να βάζουν το κεφάλι κάτω, να μην ακούν τι λέει ο καθένας και να μην σταματάνε ποτέ να δουλεύουν, γιατί θα έρθει κάποια στιγμή η δικαίωση. Αυτό έκανα και εγώ. Δούλεψα σκληρά και στο τέλος γύρισα τον κόσμο υπέρ μου και με αγάπησε πάρα πολύ. Πιστεύω ότι η αγάπη του κόσμου με έκανε να μείνω στην ομάδα τόσα πολλά χρόνια.»

 

Πως νιώσατε όταν φύγατε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2012;

«Ήταν το καλοκαίρι που η ομάδα τιμωρήθηκε και δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές. Από τη διοίκηση μου είπαν ότι θα έφερναν καλυτέρους ποδοσφαιριστές,  καθώς δεν είχε τη δυνατότητα η ΑΕΚ να κρατήσει πολλούς παίκτες άνω των 24 ετών. Τελικά η ΑΕΚ έπεσε στο τέλος εκείνης τη χρονιάς. Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για μένα.»

 

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ ήταν η δυσκολότερη στιγμή της καριέρας σας, παρόλο που εκείνη τη χρόνια ήσασταν στη Βέροια;

«Παρόλο που δεν τον έζησα από κοντά, όταν έμαθα ότι η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία, ένιωσα πολύ άσχημα. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως αυτή η ιστορική ομάδα θα πέσει στην Β΄ Εθνική. Θυμάμαι το ματς με τον Πανθρακικό που ο κόσμος μπήκε μέσα στο γήπεδο. Πραγματικά μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω πως ένιωσα  όταν πέσαμε. Ήταν πολύ άσχημο συναίσθημα. Μακάρι να μην ξανασυμβεί ποτέ.»

 

Γυρίσατε στην ΑΕΚ για να την βοηθήσετε να επιστρέψει στην Superleague. Πως βιώσατε αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση για τον σύλλογο, στις μικρότερες κατηγορίες;

«Δεν το σκέφτηκα πολύ. Με πήραν τηλέφωνο από την ομάδα και με ρώτησαν αν θέλω να βοηθήσω την ΑΕΚ να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Κατευθείαν δέχτηκα την πρόταση. Δεν πίστευα αυτά που έζησα στη Γ΄ Εθνική. Πηγαίναμε να παίξουμε με ομάδες που δεν φανταζόμουν ποτέ. Ήταν πολύ στενάχωρο αυτό για εμένα. Αλλά κάναμε υπομονή, κερδίσαμε τα ματς, σίγα- σιγά επιστρέψαμε στην Α΄ Εθνική και φέτος διεκδικούμε το Κύπελλο και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.»

 

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή με το δικέφαλο στο στήθος;

«Έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές στην ΑΕΚ. Θα επιλέξω το Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό το 2002. Εκείνη τη χρονιά χάσαμε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, αλλά πήραμε εκδίκηση, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος.»

 

Ήσασταν ένα από τα αγαπημένα παιδία της κιτρινόμαυρης κερκίδας. Πως βιώσατε την αγάπη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια;

«Μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου ένα περιστατικό. Ήταν σε ένα ματς με τον Πανιώνιο που κερδίσαμε 0-2 και έκανα εξαιρετική εμφάνιση. Τότε όλος ο κόσμος της ΑΕΚ σηκώθηκε και μου φώναζε το γνωστό σύνθημα “ Γεωργέα, Γεωργέα τα φυτά στην Καλαμάτα είναι ωραία’’. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή για μένα.»

 

Αν σας έλεγα να γυρίσετε το χρόνο πίσω για να ξαναπαίξετε ένα ματς, ποιο θα ήταν αυτό;

«Θα επέλεγα τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το 2009 που χάσαμε στα πέναλτι. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω για να ξαναέπαιζα τα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας που δεχτήκαμε την ισοφάριση. Δεν έπρεπε να δεχτούμε εκείνο το γκολ (αναφέρεται στο τέρμα του Ντέρμπισαϊρ).»

 

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχατε ποτέ και ποιος ο δυσκολότερος αντίπαλος;

«Οι δυσκολότεροι αντίπαλοι ήταν ο Ρόμπεν που έπαιζε τότε στην Αϊντχόβεν και ο Λούκε που αγωνιζόταν στη Λα Κορούνια. Όσο αναφορά τους συμπαίκτες μου δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, γιατί είχα εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Δεν θα πω τους καλύτερους, αλλά θα επιλέξω ποιοι έκαναν την καλύτερη καριέρα. Είναι ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς.»

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα που είχατε τότε που αγωνιζόσασταν;

«Μειονεκτήματα είχα πολλά. Θα μπορούσα να βελτιώσω τη σέντρα μου. Το πλεονέκτημα μου ήταν οτι έβαζα το κεφάλι κάτω και δούλευα. Δεν σταματούσα ποτέ να προσπαθώ. Αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα νέα παιδιά.»

 

Τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών;

«Σιγά-σίγα επιστρέφει. Έχουν γίνει πολλά βήματα με τον κ. Μελισσανίδη και πιστεύω ότι πάμε πάρα πολύ καλά. Τώρα απομένει να φτιάξουμε το γήπεδο για να ανέβει η ομάδα επίπεδο. Είναι κάτι που θα απογειώσει την ΑΕΚ.»

 

Υπάρχει κάποιος παίκτης από το τωρινό ρόστερ της ΑΕΚ που ξεχωρίζετε;

«Έχει αρκετούς καλούς και δεν θέλω να πω ονόματα. Διαθέτουμε ποιοτικό ρόστερ αλλά χρειαζόμαστε ενίσχυση σε κάποιες θέσεις και όλα θα πάνε καλά του χρόνου. Δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποιον. Αν χρειάζεται να πω, θα επέλεγα τον Μπακάκη και τον Λαμπρόπουλο, που ήμασταν πέρυσι συμπαίκτες. Πιστεύω ότι αυτοί οι 2 ποδοσφαιριστές θα βοηθήσουν την ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια.»

 

Έχετε υπάρξει συμπαίκτης με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ. Θελω να διαλέξετε κάποιους παίκτες, έτσι ώστε να δημιουργήσετε την κορυφαία εντεκάδα.

«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν θα σου πω εντεκάδα. Θα αναφέρω 6-7 ονόματα εξαιρετικών ποδοσφαιριστών. Πολύ κάλος ήταν ο Έμερσον και ο Ριβάλντο. Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και μεγάλα ονόματα. Θα συνεχίσω με τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο, γιατί η καριέρα που έκαναν μαρτυρά την μεγάλη αξία τους. Επίσης μεγάλοι ποδοσφαιριστές ήταν ο Λυμπερόπουλος, ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Τσιάρτας. Από τερματοφύλακες θα επιλέξω τον Ατματζίδη και τον Σορεντίνο.»

 

Από πού πρόεκυψε το παρατσούκλι «Φούλης»;

«Ήμουν με τον Λυμπερόπουλο στην Καλαμάτα και επειδή εκεί στα χωριά είμαστε όλοι γνωστοί, είμαστε σαν αδέρφια. Λέγαμε αδερφούλη και εν συντομία το κάναμε Φούλη. Έτσι βγήκε το παρατσούκλι και έμεινε για πολλά χρόνια.»

 

Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που έχετε συνεργαστεί;

«Έχουν περάσει καλοί ξένοι τεχνικοί, αλλά θα υποστηρίξω τους Έλληνες. Ήταν ο κ. Κωστένογλου, ο κ. Χάβος και ο κ. Καλαϊτζίδης. Ήταν όλοι εξαιρετικοί στη δουλειά τους.»

 

Υπάρχει κάποια ξεχωριστή φιλία που κρατήσατε από τον χώρο του ποδοσφαίρου;

«Έχω πολύ καλές φιλίες. Μιλάω συνέχεια με τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά. Διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με τους Μπακάκη, Λαμπρόπουλο και Μάκο. Οι σχέσεις μου είναι άριστες με πολλά παιδιά.»

 

Πως θα σχολιάζατε την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Τα λέει όλα το γεγονός ότι θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου χωρίς τους φιλάθλους των 2 ομάδων. Είναι η απολυτή ξεφτίλα. Θυμάμαι τον τελικό του 2009 που παίξαμε και όλοι έλεγαν πριν το ματς ότι δεν γίνεται να παιχτεί στην Ελλάδα καλό ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά έγινε ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών και το ποδόσφαιρο που παίχτηκε δεν πρόκειται να το ξεχάσει κανείς.»

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που σας έμαθε το ποδόσφαιρο;

«Με δίδαξε ότι όσα εμπόδια και να συναντήσω στο δρόμο μου, πρέπει να βάζω το κεφάλι κάτω και να συνεχίσω να δουλεύω. Γιατί εγώ έφαγα πολλές «καρπαζιές» στην αρχή της καριέρας μου στην ΑΕΚ όπως είπα και πιο πριν, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Στο τέλος αν δουλέψεις και προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις δικαιώνεσαι.»

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψη σας στο Καρπενήσι;

«To Καρπενήσι έχει πάρα πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου είναι εκπληκτικό, αλλά λίγο παρατημένο. Όσο αναφορά τη φιλοξενία είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και από το Avaris (το ξενοδοχείο που έμεινε η αποστολή της ΑΕΚ κατά την επίσκεψη της στο Καρπενήσι) και από τα γήπεδα.»

 

Μια πρόβλεψη για τον τελικό Κυπέλλου;

«Αν σου έλεγα μια πρόβλεψη, αυτή θα ήταν να κερδίσει η ΑΕΚ. Παρόλα αυτά είναι ένα παιχνίδι και όποιος βρεθεί σε καλύτερη μέρα θα έχει το πάνω χέρι. Ελπίζω να βρεθούμε εμείς και μετά από χρόνια και από αυτή τη ταλαιπωρία που τράβηξε η ομάδα να πάρει ένα τίτλο.»

 

Θέλω να κάνετε μια ευχή για την ΑΕΚ και μια για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Για την ΑΕΚ μια είναι η ευχή που κάνουμε συνέχεια. Μακάρι να φτιαχτεί το δικό της γήπεδο, το δικό της σπίτι και όλα θα βρουν το δρόμο τους. Όσο αναφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας αφήσουν να παιχτεί το παιχνίδι στα γήπεδα όποιοι είναι αυτοί που το εμποδίζουν, γιατί μπορεί να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα.»

Share
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard PluginYouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.