YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Βασίλης Γεωργόπουλος: Υπάρχουν ικανότητες και έχουν ταλέντο τα Ελληνόπουλα

PDF Print E-mail
Saturday, 30 January 2016 21:12 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Παίδων, Βασίλης Γεωργόπουλος μιλά για τους ποδοσφαιρικούς θησαυρούς μας, για το σκάουτινγκ και για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ρόλος του είναι δύσκολος και απαιτητικός. Έχει αναλάβει μια θέση ευθύνης, όπου τα λάθη τις περισσότερες φορές φαίνονται μελλοντικά και όχι απαραιτήτως εκείνη την στιγμή. Έχει συναίσθηση του καθήκοντος και των δυσκολιών και για τον ίδιο -όπως λέει άλλωστε- αποτελεί τιμή να κατέχει ένα τέτοιο νευραλγικό πόστο.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Εθνικής Παίδων, Βασίλης Γεωργόπουλος, από την Τουρκία που βρέθηκε με την "γαλανόλευκη" για το Aegean Cup, αναφέρθηκε σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το παρόν και φυσικά το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πιστεύει πολύ στο ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή, θεωρεί πως υπάρχουν "θησαυροί" στην χώρα μας και είναι τις περισσότερες φορές θέμα των συλλόγων να δώσουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά και να μην τους ορθώσουν εμπόδια που θα βάλουν... φρένο στην πορεία τους. Το έχει δει πολλάκις να συμβαίνει, αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Άσκησε κριτική, αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναρωτήθηκε γιατί να μην ξέρουμε τον 16χρονο Φορτούνη, αλλά να μαθαίνουμε μόνο τον 22χρονο Φορτούνη, ενώ μίλησε ακόμα για την Εθνική Ανδρών, την "κοιλιά" που έχει κάνει και το νέο ξεκίνημα με τον Μίχαελ Σκίμπε.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του ομοσπονδιακού προπονητή στο Sport24.gr:

Πώς κρίνετε το επίπεδο των Ελλήνων παικτών σε αυτές τις ηλικίες; Υπάρχει καλή μαγιά για περαιτέρω εξέλιξη;

"Το επίπεδο των νέων παιδιών είναι αρκετά καλό. Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές, είναι αναμφισβήτητο το ταλέντο τους. Το θέμα είναι ο τρόπος δουλειάς τους με τις ομάδες τους. Έχουν φέρει επιτυχίες οι μικρές Εθνικές ομάδες. Πέρυσι, φτάσαμε στα τελικά της Βουλγαρία και τερματίσαμε 8οι. Υπάρχουν ικανότητες και έχουν ταλέντο τα Ελληνόπουλα, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται με τους συλλόγους τους, κυρίως στην διαδρομή προς τις πρώτες ομάδες. Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στον Έλληνα ποδοσφαιριστή σε σχέση με τους ξένους και αυτό κατά την γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος".

 

Με βάση την εμπειρία σας, σε ποιες θέσεις βγάζουμε τους καλύτερους παίκτες και που υστερούμε;

"Σε όλες τις θέσεις βγαίνουν παίκτες. Είναι πλάνη ότι βγαίνουν, ας πούμε, μόνο καλοί αμυντικοί. Βλέπουμε τον Φορτούνη, τον Καρέλη ή τον Βέλλιο να βρίσκονται στην επικαιρότητα και να ξεχωρίζουν. Έχουν περάσει από τις μικρές Εθνικές ομάδες. Πριν μερικά χρόνια βγάλαμε στο τέρμα τον Καπίνο, τον Διούδη και τον Τσιντώτα. Προβλέψαμε σωστά τότε και προωθήθηκαν. Υπάρχουν και πιο μικροί. Βγήκε επίσης ο Λημνιός, ο Κίτσιου, ο Κουρμπέλης, ο Μπακασέτας, ο Διαμαντάκος και ο Ιωαννίδης. Όμως, δεν τα χαιρόμαστε εμείς κάποια απ' αυτά τα παιδιά, είναι λάθος αυτό. Βέβαια, κάνουμε λάθη και εμείς, τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε. Η Κ-16 είναι αυτή την στιγμή με παιδιά του 2000, είναι νεαροί, φιλόδοξοι και πολύ ταλαντούχοι".

 

Πείτε μας για το δίκτυο σκάουτινγκ που υπάρχει και με ποιο τρόπο παρακολουθείτε τους νεαρούς παίκτες;

"Υπάρχει το εσωτερικό πρωτάθλημα της ΕΠΟ και από 'κει και βλέπουμε τους παίκτες και τους επιλέγουμε. Υπάρχει και ποσοστό λάθους σε αυτές τις ηλικίες. Η ανίχνευση γίνεται από εμάς και από τις ομάδες που επωφελούνται, αποκτώντας τους και εμπλουτίζοντας το ρόστερ τους. Θέλουν βοήθεια, ειδικά στην ηλικία των 17-18 ετών, αντί να έρχονται και να τους παίρνουν τις θέσεις οι ξένοι. Τι θα γινόταν δλδ αν οι ομάδες είχαν τρεις ξένους αντί πέντε και έδιναν ευκαιρίες στα νεαρά δικά μας παιδιά;".

 

Υπάρχουν νεαρά Ελληνόπουλα που παίζουν στο εξωτερικό και τα βλέπετε;

"Υπάρχουν, ναι. Παραδείγματος χάρη, ο Τσίγκας που είναι στη Β' ομάδα της Σάλκε στην περσινή Παίδων και ο Παυλίδης της Β' ομάδας της Μπόχουμε στην Κ-17. Υπάρχουν πολλά Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, σε διάφορες χώρες, αν και τα περισσότερα βρίσκονται στην Γερμανία. Ετοιμαζόμαστε με τον κ. Σκίμπε και τον κ. Μεταξά που ξέρουν πολύ καλά την Γερμανία, ώστε να κάνουν ένα τσεκ στους παίκτες που παίζουν εκεί".

 

Ποιο είναι το επίπεδο των ακαδημιών μας και ειδικά σε σχέση με το εξωτερικό; Υπάρχει συνεργασία με τους συλλόγους πάνω στο κομμάτι της ανάπτυξης των νέων παιδιών;

"Βεβαίως και υπάρχει συνεργασία, αν και εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε στον τρόπο λειτουργίας των ομάδων. Είναι αρκετά υψηλό το επίπεδο και βελτιωνόμαστε συνεχώς σε αυτό το κομμάτι χρόνο με τον χρόνο. Υπάρχουν καλές ακαδημίες, όχι σε όλες τις ομάδες πάντως. Το μέλλον, κατ εμέ, είναι φωτεινό και λαμπρό, αλλά πρέπει και να εμπιστευόμαστε αυτά τα παιδιά. Γιατί η Μίλαν εμπιστεύεται τον 16χρονο, τον Ντοναρούμε, στο τέρμα και δεν μπορούν οι δικές μας ομάδες να κάνουν κάτι τέτοιο;".

 

Πείτε μας για την συνεργασία σας με τον Μίχαελ Σκίμπε και ένα σχόλιο για την Εθνική Ανδρών από 'δω και πέρα...

"Η Εθνική έχει προσφέρει σε όλους μας μεγάλες χαρές τα τελευταία χρόνια. Με τον κ. Ρεχάγκελ, τον κ. Σάντος, πήραμε EURO, παίξαμε σε Μουντιάλ και σε άλλες τελικές φάσεις. Τώρα, έγινε μια κοιλιά. Όλοι μας στεναχωρηθήκαμε, διότι υπήρξαν και αρκετά προβλήματα, ενώ αποχώρησαν παίκτες στυλοβάτες όπως ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης. Θα γίνει μια νέα αρχή με τον Σκίμπε και θα γυρίσουμε ξανά στις επιτυχίες. Έχουμε ταλέντο, απλά χρειαζόμαστε βοήθεια και καλύτερες συνθήκες. Να σας πως ότι εδώ στην Τουρκία που είμαστε, φιλοξενηθήκαμε για προπονήσεις από ομάδα Β' Εθνικής που έχει 11 γήπεδα (!). Πείτε μου μια ελληνική ομάδα με κάτι αντίστοιχο. Έμεινα έκπληκτος. Ψάχνουμε να βρούμε γιατί χάνονται παίκτες μετά τα 19-20".

 

Θα θέλατε να μας πείτε κάποιους παίκτες που βλέπετε να έχουν ξεχωρίσει και να έχουν το κάτι παραπάνω; Επίσης, που εντοπίζονται κυρίως τα καλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα;

"Η ανίχνευση ταλέντων γίνεται από παντού. Ψάχνουμε σε όλη την Ελλάδα και κάθε περιοχή έχει τους δικούς της καλούς παίκτες. Δεν θέλω όμως να ξεχωρίσω κάποιους, δεν θα ήταν σωστό. Απλά, το μόνο που μπορώ να σας πω, δείτε ποιοι ήταν πέρυσι στην Εθνική Παίδων και που είναι φέτος, για να καταλάβετε. Το θέμα είναι όμως να πάρουν και τις ευκαιρίες".

 

Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι στην Εθνική Παίδων που είστε τώρα και ποιοι οι προσωπικοί σας στην προπονητική;

"Είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και αγαπώ πολύ αυτή την δουλειά. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε αυτή την θέση στην Εθνική Παίδων. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να εντοπίζουμε και να προωθούμε ταλέντα. Έχουμε 20 παίκτες αυτή την στιγμή, μπορούν να είναι και οι τριπλάσιοι. Κάποιοι δεν βρίσκονται στην ομάδα αυτή την στιγμή, αλλά μπορεί να βρεθούν σε πέντε μήνες από τώρα. Πρέπει να μάθουν και άλλα πράγματα. Είναι σπουδαίο το κομμάτι αυτό που υπηρετούμε και είμαι υπεύθυνος απέναντι στα Ελληνόπουλα. Έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο, σίγουρα όμως γίνονται και λάθη. Προσπαθούμε να τα διορθώνουμε μέσα από την διαδικασία ανίχνευσης ταλέντων. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, θέλουμε να χτίζουμε χαρακτήρες. Παιδιά που να μάχονται και να είναι νικητές. Τα αγαπάμε τα παιδιά. Εκεί είναι το μέλλον μας".

 

Τέλος, ένα σχόλιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές του. Πολλές φορές ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πλην του ίδιου του αθλήματος.

"Ονειρεύομαι καλύτερες ημέρες, να μην υπάρχει βία, να βλέπουμε μπάλα και να το χαιρόμαστε. Είναι ζήτημα της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα της βίας. Πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο ως χαρά και ως παιχνίδι, όπως κάνουν στο εξωτερικό και όπως το ξέρουμε εμείς οι ίδιοι. Εδώ εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και ποτέ στα θετικά. Γιατί να μην ξέρουμε τον 16χρονο Φορτούνη και να μαθαίνουμε τον 22χρονο Φορτούνη; Για να ξέρεις, ο Φορτούνης ήταν το ίδιο καλός παίκτης και στα 16 του. Είμαστε γεμάτοι από ποδοσφαιρικούς θησαυρούς στις μικρές ηλικίες. Γιατί να προτιμάται ο ξένος από τα Ελληνόπουλα; Λίγοι παίζουν, θα έπρεπε να είναι περισσότεροι. Δεν είναι καλό το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι οι καλύτεροι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αυτό θεωρώ πως επηρεάζει και την Εθνική ομάδα. Θέλω να αισιοδοξώ πάντως και επαναλαμβάνω πως έχουν πολύ ταλέντο και όρεξη τα νέα παιδιά".


Πηγή:sport24.gr

Share
 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin




YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.