YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ Β’

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ και όχι άδικα ίσως. Αποτελείται όμως- όπως κάθε τι στη ζωή - από μία μείξη στοιχείων στην οποία οφείλει τη μαγεία της ύπαρξης του. Το ποδόσφαιρο έχει “δανειστεί” από πολλά αθλήματα και μορφές ακόμα της τέχνης.

Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Στις ακαδημίες του Άγιαξ στην Ολλανδία τα μαθήματα τζούντο κατέχουν περίοπτη θέση στην ενδυνάμωση και τις πτώσεις στο έδαφος.

Στην Ελλάδα, ποδοσφαιρικές ομάδες, ενέταξαν την προπόνηση της πυγμαχίας στο πρόγραμμα τους με σκοπό τη βελτίωση σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τις αγωνιστικές συνθήκες (στάση σώματος, κίνηση και θέση άκρων, περιφερειακή όραση).

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, του οποίου τις εναέριες ενέργειες έχουμε θαυμάσει στα γήπεδα, με την ικανότητα του να φέρνει σε μεγάλο ύψος τα πόδια του: είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τάε κβο ντο.

Το μπάσκετ επίσης έχει προσφέρει πολύτιμη τακτική γνώση και οδηγεί τις τάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ενώ μην ξεχνάμε: το ίδιο το total football, που αποτέλεσε τη βασική φιλοσοφία αυτού που σήμερα θαυμάζουμε με την Barcelona, είχε ως πρώτη ιδέα σύλληψης του ( πέρα από την αρχιτεκτονική των Ολλανδών) και το άθλημα του χόκεϊ επί χόρτου.

Ένα άθλημα όπου τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως η εκτέλεση  σε μικρούς χώρους, η συνεχής κίνηση της μπάλας στο έδαφος σχεδόν σε απόλυτο ποσοστό αλλά πολύ περισσότερο η λειτουργία στους χώρους όπου δεν κινείται η μπάλα: ήταν αυτά που επηρέασαν άμεσα τους δημιουργούς της μεγάλης ολλανδικής σχολής.


Ο ΧΟΡΟΣ

Στη σοβιετική εκδοχή του total football, δημιουργίας του κορυφαίου προπονητή και δάσκαλου, Βαλερί Λομπανόφσκι. Πρωτοπόρος της εποχής του, εισήγαγε τα μαθηματικά στο άθλημα, την προπόνηση σχεδιασμένη σε εργαστήρια, αλλά: και τον χορό.

Η φημισμένη ομάδα του είχε προσλάβει χορογράφο των Μπολσόϊ για να διδάξει την συγχρονισμένη κίνηση των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο.

Νουρέγιεφ αποκαλούσαν τον μεγάλο Γιόχαν Κρόϊφ για την αέρινη κίνηση του στο γήπεδο.

Όπως και τον δικό μας Βασίλη Χατζηπαναγή.

Το argent tango μπορεί κανείς να διακρίνει στον τρόπο που “μονομαχούν” οι Αργεντίνοι στο γήπεδο.

Το χορό samba στις προσποιήσεις και τις ντρίπλες των Βραζιλιάνων…

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ

Η σωστή τοποθέτηση του σώματος είναι εξαιρετικά σημαντική στην εκτέλεση τεχνικών ενεργειών. Στην εφαρμογή της ατομικής τακτικής, αμυντικής και επιθετικής. Στις προσωπικές μονομαχίες.

Εδάφους, εναέριες, αμυντικής και επιθετικής φύσης.

Που αποτελούν ένα ποσοστό του 35% με 40% του συνόλου των αγωνιστικών ενεργειών σε ένα παιχνίδι.

Στην διατήρηση της κατοχής, στην ενέργεια ανάκτησης.

Στην υποδοχή της μπάλας, την πάσα, το σουτ.

Στο  μαρκάρισμα, την πίεση του αντίπαλου.

Η κινησιολογία στο ποδόσφαιρο με τη μορφή Mpoutfoot ™ την οποία δημιούργησε ο Δημήτρης Μπούτρος Προπονητής ποδοσφαίρου ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ έχει προσθέσει χαρακτηριστικά από πολεμικές τέχνες - στάση σώματος, θέση χεριών, προετοιμασία για την επόμενη κίνηση αμέσως μετά την εκδήλωση κάθε ενέργειας.

Με τον όρο κινησιολογία ποδοσφαίρου  Mpoutfoot™Εννοούμε τη μέθοδο προπόνησης, στην οποία ο ποδοσφαιριστής μαθαίνει τη ΣΩΣΤΗ προετοιμασία και τοποθέτηση του σώματός του πριν και κατά την επαφή με την μπάλα, ώστε να μπορεί με κινητική αρμονία και άρτια τεχνική, στην αρχή συνειδητά και στη συνέχεια αυτοματοποιημένα, να επιτύχει το στόχο του.” .

Είναι σημαντική γιατί αυξάνει:

τον συντονισμό, τον έλεγχο, τα αντανακλαστικά αντίδρασης.

την ελαστικότητα, την ευκινησία.

την λειτουργικότητα και την εργονομία των κινήσεων.

Αυξάνει την κιναισθητική και ιδιοδεκτική ικανότητα του ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο

– Εξελίσσει τις κινητικές και τεχνικές δεξιότητες του ποδοσφαιριστή

– Βελτιώνει θεαματικά την ποδοσφαιρική του απόδοση

– Ενισχύει την ισορροπία και δημιουργεί σταθερό πάτημα και εκτόπισμα στο γήπεδο

– Βελτιώνει την αντίληψη του ποδοσφαιριστή αναφορικά με την μπάλα, τους συμπαίκτες και τους αντίπαλους στο γήπεδο

– Αυξάνει τα ποσοστά αποτελεσματικότητας και ευστοχίας των ενεργειών με την μπάλα

– Δημιουργεί ποιοτικό ποδοσφαιρικό στυλ και άρτια τεχνική κατάρτιση

– Αυτοματοποιεί τις κινήσεις του

– Μαθαίνει τον ποδοσφαιριστή να ελέγχει απόλυτα το σώμα του και να διορθώνει μόνος του τα λάθη του πολύ γρήγορα

– Δημιουργεί στυλ και τεχνική που ξεχωρίζουν αμέσως μέσα στο γήπεδο

– Μέσα από τεχνικές και εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης βελτιώνει, εντοπίζει και εξαλείφει τεχνικές και σωματικές αδυναμίες

– Εστιάζει στην απόλυτη και συμμετρική εκγύμναση του σώματος με πολυασκήσεις που σκοπό έχουν την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων για άριστο συντονισμό του σώματος

 

Όπως κάθε μέθοδος, έχει δομή. Στάδια δυσκολίας ανάλογα με το επίπεδο του παίκτη. Ξεκινά με το αρχικό, απλό στάδιο εκμάθησης.

Και φτάνει στο τελικό στάδιο της τελικής εφαρμογής σε ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα.

 

ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ- ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Σε πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση, που συγκίνησε και πέρασε μηνύματα πέρα από αυτά της εικόνας του προϊόντος, θαυμάσαμε την προσπάθεια ενός ανθρώπου, πατέρα , να μάθει, να βελτιώσει και να χαρίσει τελικά, περήφανα ένα δώρο έκπληξη στο ίδιο του το παιδί.

Διακρίνοντας κανείς πιο προσεκτικά τα στάδια προόδου του, στην κίνηση, τη στάση του σώματος, τα χέρια του. Μπορεί να κατανοήσει πως η προσωπική μας εξέλιξη δεν έχει μέτρο, ούτε τέλος. Μόνο αφετηρία και συνεχή προσπάθεια.

Αντίστοιχα στο ποδόσφαιρο. Κάθε διαδικασία, μέθοδος εκπαίδευσης αυτό το σκοπό έχει.

Ίσως δεν θα δημιουργήσει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου ( όπως ο συμπαθής κύριος της διαφήμισης δεν εξελίχθηκε στον καλύτερο χορευτή του κόσμου).

Μπορεί όμως να δημιουργήσει τον καλύτερο παίκτη του δικού σου κόσμου. Και να χαρίσει πέρα από την ατομική βελτίωση, τα ανέλπιστα δώρα της ποιοτικής συνεργασίας στον συμπαίκτη, τον προπονητή, την οικογένεια- ομάδα.

Την ποιοτική άνοδο στο σύνολο.

 

(Συνεχίζεται…)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Head of FSA-statistical analysis-Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.



Διαβάστε επίσης

- Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ( Α’ ΜΕΡΟΣ)


Tμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 




powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ