YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Τι σκέφτεται ο παίκτης του πάγκου, κατά τη διάρκεια του αγώνα; | Γράφει ο Δημήτρης Ελευθεριάδης

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί από' όλους: Είναι μια ώρα δύσκολη... αυτή της ανακοίνωσης των έντεκα που ξεκινούν στο παιχνίδι. Κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να αισθάνεται καλά όταν δεν παίζει. Σε κάθε ηλικία, στο όποιο επίπεδο. Ο πάγκος, είναι μια κατάσταση που χρήζει διαχείρισης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Διεθνής τερματοφύλακας (αυτό είναι ένα από τα χρυσά δώρα των σχολών uefa, η συν-ύπαρξη με προσωπικότητες υψηλής ποιότητας και εμπειρίας) είχε απαντήσει σε ερώτηση μου, που αφορούσε την ετοιμότητα του σε κάθε φάση των αγώνων.

“ Η ομάδα μου στις εγχώριες διοργανώσεις βρισκόταν στο μεγάλο ποσοστό στους χώρους της αντίπαλης άμυνας. Μοιραία ήμουν θεατής σε μεγάλη διάρκεια. Ήμουν υποχρεωμένος όμως να είμαι έτοιμος, παρ'όλα αυτά, ανά πάσα στιγμή. Το μυστικό ήταν ένα: δεν έχανα επαφή με την μπάλα, ακόμα κι όταν αυτή ήταν στα χέρια των ball boys…

Κάθε αλλαγή κατάστασης, κάθε φάση ήταν καταγεγραμμένη στον εγκέφαλο.

Μία αλληλουχία γεγονότων στη διάρκεια του αγώνα ήταν που με έκανε πρωταγωνιστή στο πλέον επικίνδυνο κομμάτι του γηπέδου για την ομάδα. Όφειλα να διαβάζω την κάθε φάση, πριν η μπάλα φτάσει στην περιοχή” .

Αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση των αναγκών, των ενεργειών ενός παίκτη που αγωνίζεται από τον πάγκο (κι όμως είναι πραγματικότητα, απόλυτα σωστή η φράση “και ο πάγκος παίζει) .

-Δεν είναι οπαδός για να επιπλήτει συμπαίκτες, αντιπάλους, διαιτητές.

Όρθιος, χρησιμοποιώντας υβρεολόγιο..

-Δεν είναι προπονητής για να δίνει οδηγίες.

-Δεν είναι αθλητικογράφος για να εκφράσει δυσαρέσκεια για τις επιλογές του προπονητή του, σε σχήμα, σύστημα.

-Δεν βρίσκεται εκεί για να σκέφτεται ή να συζητά για θέματα άσχετα με την ουσία του χώρου και του χρόνου.

Είναι ποδοσφαιριστής, με αρμοδιότητες και ευθύνες, όπως οι συμπαίκτες του. Έως τη στιγμή που θα κληθεί να δώσει το 100% των δυνάμεων και των ικανοτήτων του στο γήπεδο, για όσο διάστημα χρειαστεί. Σύμφωνα με τις έως τότε διαμορφωμένες συνθήκες του αγώνα.

Οφείλει λοιπόν :

- Απόλυτη συγκέντρωση από τις οδηγίες στα αποδυτήρια, τον αφορούν επίσης.

-Πλήρη επαφή με κάθε φάση, γεγονός του αγώνα. Που θα του εξασφαλίσει την δυνατότητα άμεσης προσαρμογής όταν αγωνιστεί.

-Ανάλυση της αντίπαλης ομάδας και ειδικότερα των παικτών που-λόγω θέσης- θα κληθεί να αντιμετωπίσει ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα (χαρακτηριστικά, ικανότητες, μειονεκτήματα).

Όπως λοιπόν η σωματική προετοιμασία, έτσι και η πνευματική είναι απαραίτητη για να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για το σύνολο!

Ντέιβιντ Φέρκλαφ - Λίβερπουλ

Όπως διάβαζα τις προάλλες στο ''England 365'', ο Ντέιβιντ Φέρκλαφ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά εισήγαγε στο αγγλικό ποδόσφαιρο τον όρο supeρ sub αν και δεν του αποδόθηκε ποτέ για όσα έκανε τη δεκαετία 1973-1933 που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ.

Πέτυχε στους «κόκκινους 55 γκολ μέσα στα δέκα αυτά χρόνια με τα 18 να μπαίνουν με τον Φέρκλαφ ως αλλαγή και τα 21 στο τελευταίο τέταρτο, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει ως τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής. Ο Φέρκλαφ είχε την ατυχία να βρει μπροστά του Νταλγκλίς και Τόσακ, αλλά τη σεζόν 1975-76 πέτυχε επτά γκολ στα τελευταία 15 ματς οδηγώντας τη Λίβερπουλ στον τίτλο” 


Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Είναι σίγουρα και θέμα κουλτούρας. Και γενικότερης στάσης και θέσης, αυτή της αναγνώρισης και ένταξης στο σύνολο, παραγόντων που δεν εμφανίζονται στην πρώτη σειρά.

Που τα φώτα δεν φτάνουν έως την ύπαρξη και τον σπουδαίο ρόλο τους. Η δική μας παιδεία σαφώς και δεν βοηθά ως προς αυτή την κατεύθυνση. Ο παίκτης του πάγκου θεωρείται ως λιγότερο ικανός, ξεχασμένο-πεταμένο εργαλείο πολλές φορές της μηχανής.

Είναι ευθύνη κάθε στελέχους της ομάδας ώστε να ανατραπεί αυτή η αντίληψη. Πρώτη και κύρια δική μας, των προπονητών να αποδώσουμε τη σωστή έννοια στην χρησιμότητα των παικτών που έρχονται από τον πάγκο.

Δίνοντας ρόλους και ευθύνες, διαφορετικές από αυτών που ξεκινούν: αλλά εξίσου σημαντικές για την επιτυχημένη λειτουργία του συνόλου. Κυρίως όμως για την πρόοδο όλων.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ Είναι λύση: να αισθανθούν στην πράξη συνεργάτες, απαραίτητοι του κοινού αγώνα, όπου στο τελικό αποτέλεσμα (επιτυχές ή όχι) έχουν όλα τα μέλη ισόποσο μερίδιο.

Το μεγάλο κέρδος όλων; Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έζησαν άπαντες και μοιράστηκαν τα συναισθήματα.

Πάνω από όλα... όλα τα μέλη του οργανισμού έφυγαν από το γήπεδο σοφότερα και πλουσιότερα σε γνώση. Ποδοσφαιρική- και όχι μόνο.


“ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ”

Αποτελεί, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που θα δοθεί στον ποδοσφαιριστή ώστε αυτός να το συμπληρώσει στη διάρκεια του αγώνα (απλά ένα δείγμα) μια μεγάλη ευκαιρία:

- ο παίκτης να αποτελέσει συνεργάτη του προπονητή (με το μάτι και τη διαφορετική θέση που παρατηρεί τα γεγονότα).

-να παραμείνει απόλυτα συγκεντρωμένος στο στόχο, αναλύοντας τον αντίπαλο, το παιχνίδι.

-να αποκτήσει τακτική γνώση από τη διαδικασία. - να καταγραφούν αντίστοιχα πληροφορίες πολύτιμες τόσο για τον αγώνα,όσο και για το αρχείο της ομάδας μελλοντικά.

-να είναι προετοιμασμένος σε κάθε επίπεδο,για την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο, διαβασμένος και έτοιμος ψυχολογικά ( λιγότερο άγχος οπωσδήποτε, καθώς γνωρίζει πλέον τι θα αντιμετωπίσει και τι πρέπει να κάνει).

Το κυριότερο; Διαμορφώνουμε παίκτες-προπονητές, με γνώση του παιχνιδιού, υψηλής αντίληψης.


...ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Όπως στη ζωή έτσι, και στο ποδόσφαιρο. Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη, προσφορά για μάθηση και δρόμος προς το ανώτερο.

Κάθε αγώνας, με αυτό το σκεπτικό και με ανάλογη προσέγγιση, σημαίνει συμμετοχή όλων των μελών, αδιαπραγμάτευτα.

Με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, από κάθε θέση.

Ακόμα και αυτή του αναπληρωματικού.

Διαγράφοντας μια για πάντα τους χαρακτηρισμούς του “άσχετου”, του “παγκίτη”, του “ξωφλαρούχα”.

Τους αντικαθιστούμε με τους ρόλους του συνεργάτη, του πολύτιμου μέλους.

Του εκπαιδευόμενου- δάσκαλου του αύριο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

(Head of FSA-statistical analysis). Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA.

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 




powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ