YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Μπατίστα: «Με τσαντίζει η αχαριστία, δεν εκτιμούν πράγματα, ποδοσφαιρικά κοιτάνε το «σήμερα» και καθόλου το «αύριο»»

PDF Print E-mail
Saturday, 11 June 2016 09:28 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Ο Ντάνιελ Μπατίστα μιλά στο Sports-Academies.gr για το μακροπρόθεσμο πλάνο της Ακαδημίας Μπατίστα με αυτόν στο τιμόνι και δίνει απαντήσεις στους επικριτές του. «Στην Ελλάδα βγάζουν εύκολα συμπεράσματα για εσένα, αλλά εμένα με ευχαριστεί που εκτιμούν τη δουλειά μου οι παίκτες, ακόμα και επαγγελματίες με παίρνουν τηλέφωνο ζητώντας μου συμβουλές», δηλώνει.

Το μονοπάτι για την επιτυχία είναι πάντα δύσβατο και συνήθως έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Στην περίπτωση του Ντανιέλ Μπατίστα και της Ακαδημίας του, αυτή η επιτυχία ήρθε πιο γρήγορα απο το αναμενόμενο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι διακρίσεις στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν τα τμήματα υποδομής, αλλά και ο μεγάλος αριθμός παιδιών που υπάρχει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τις συγκεκριμένες ακαδημίες γιατί τα παιδιά από το πρώτο, μέχρι το τελευταίο τμήμα μαθαίνουν να παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Ο παλαιός άσος της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Μπατίστα, μιλώντας στο Sports-Academies.gr, σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο των υποδομών, αναφέρεται στους... μελλοντικούς ποδοσφαιριστές στους οποίους διακρίνει το ταλέντο, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις στους επικριτές του.

Συνέντευξη στον Χρήστο Γκίνη

-Πόσα παιδιά υπάρχουν στις υποδομές και ποια τμήματα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε αστεράκια, προ-τζούνιορ, τζούνιορ, παμπαίδες και παίδες. Έχουμε φτάσει στα 190 παιδιά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για αυτό γιατί οι καινούργιες  εγκαταστάσεις μας έχουν προσελκύσει πολλά παιδιά. Πιστεύω ότι η δουλειά που γίνεται είναι αρκετά καλή, αυτό το αντιλαμβάνονται οι γονείς και μας εμπιστεύονται. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στα νέα παιδιά, όχι μόνο ποδοσφαιρικά , μας ενδιαφέρει πολύ η συμπεριφορά τους. Ασχολούμαστε κυρίως με παιδιά μέχρι 15 ετών, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα σε ηλικία που κατά κύριο λόγο κάνουν ατομικές προπονήσεις με εμένα και τους συνεργάτες μου.


-Υπάρχει συνεργασία με κάποια ΠΑΕ;

Δεν έχουμε συγκεκριμένη συνεργασία με καμία ΠΑΕ, όμως πολλά παιδιά έχουν ξεκινήσει από εμάς και στην συνέχεια πήραν τον δρόμο προς κάποιον σύλλογο της Σούπερ Λιγκ. Συγκεκριμένα αρκετοί έχουν ενσωματωθεί σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και Α.Ε.Κ. Προσωπικά αν έρθει κάποια ομάδα μεγάλη και θέλει έναν ποδοσφαιριστή μας δεν λέω όχι, είμαι της άποψης να πηγαίνεις εκεί που θέλεις. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν, γιατί εκτιμούν και σέβονται τη δουλειά που κάνουμε εδώ πέρα.


-Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στην ακαδημία και ποια είναι η φιλοσοφία;

Ο δικός μου ρόλος είναι να επιβλέπω, να βοηθάω όταν θεωρώ ότι πρέπει και φυσικά να δίνω τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Στις ακαδημίες υπάρχουν άλλοι εφτά προπονητές, εγώ προσπαθώ να είμαι κοντά σε όλα τα τμήματα. Η φιλοσοφία είναι μία και δεν αλλάζει. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, με κάτω την μπάλα, επιθετικά και με πρέσινγκ ψηλά. Στα πρωταθλήματα που συμμετέχουμε πάμε πάρα πολύ καλά, υπάρχουν διακρίσεις, κοιτάμε στα «μάτια» ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε παιδιά, για αυτό θεωρώ το να κοντράρεις ομάδες ΠΑΕ είναι τεράστια επιτυχία.


-Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνει ο Μπατίστα στα νέα παιδιά;

Τους λέω συνεχώς ότι πρέπει να έχουν υπομονή, να υπάρχει θέληση και να δουλεύουν. Πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχουν την άθληση και όχι να το κάνουν από μικρή ηλικία για να γίνουν αργότερα επαγγελματίες. Πιστεύω ότι από κάποια άποψη είναι τυχεροί οι νέοι να με έχουν κοντά τους, γιατί προσπαθώ να τους μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Εγώ στη δική τους ηλικία δεν είχαν κάποιον να με καθοδηγεί και μάθαινα μερικά πράγματα εφόσον τα έκανα πρώτα λάθος.


-Το ζητούμενο νίκη παίζει ρόλο στις μικρές ηλικίες;

Σε καμία περίπτωση η νίκη δεν είναι στόχος σε αυτές τις ηλικίες. Η χαρά του παιχνιδιού είναι να κερδίζεις, αλλά πρέπει να παίρνεις μία νίκη με τον σωστό τρόπο. Εμείς προσπαθούμε να παίξουμε με τον σωστό τρόπο, γιατί η νίκη χωρίς καλό ποδόσφαιρο δεν έχει ουσία. Χίλιες φορές λοιπόν να χάνουμε και να παίζουμε θεαματικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο παρά να νικάμε και να βαριέται αυτός που μας βλέπει. Όταν θα μάθεις από μικρός να παίξεις σωστά θα μπορέσεις αργότερα να σταθείς και στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Ελλάδα έχει αυτή την κακή συνήθεια, όλοι παίζουν για το αποτέλεσμα.  Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω, συνεχώς ψάχνομαι και δεν μένω στάσιμος επειδή είμαι ο Μπατίστα, άρα είμαι και καλός προπονητής. Κάποιοι δεν μου φέρθηκαν σωστά, κάποιοι είπαν ότι εγώ δεν είμαι καλός προπονητής επειδή η ομάδα μου δεν κέρδιζε. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα βγάζουν εύκολα συμπεράσματα για εσένα, αλλά εμένα με ευχαριστεί που εκτιμάνε τη δουλειά μου οι παίκτες, ακόμα και επαγγελματίες με παίρνουν τηλέφωνο ζητώντας μου συμβουλές.


-Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει στη νοοτροπία του Έλληνα;

Πολλά πράγματα εδώ γίνονται από συμφέρον, υπάρχουν φυσικά όμως και άνθρωποι που σε σέβονται. Η επιτυχία ενός προπονητή είναι να ακούει καλά λόγια από τους παίκτες του, δυστυχώς λίγοι κοιτάνε να βελτιώσουν ατομικά έναν ποδοσφαιριστή. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια βγαίνουν πολύ καλοί αμυντικοί παίκτες και σχεδόν καθόλου επιθετικοί. Δίνουν μεγάλη βάση στην αμυντική λειτουργία από πολύ μικρές ηλικίες και αυτό μας καταστρέφει.


-Ντάνιελ, ταλέντο υπάρχει εδώ στην Ελλάδα;

Υπάρχει, υπάρχει πολύ ταλέντο εδώ στην Ελλάδα και στο λέω πραγματικά. Μπορεί σε θέματα συνθηκών να δουλεύουμε κάτω από δύσκολες καταστάσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αναμφισβήτητα όμως ο Έλληνας είναι καλός ποδοσφαιριστής, αυτό που κάνουμε λάθος εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι προπονητές και όλοι κοιτάνε το δικό τους συμφέρον. Θεωρώ πως όλα ξεκινάνε από την ομοσπονδία, οι ομάδες παίζουν αμυντικά γιατί οι προπονητές έχουν την πίεση από την διοίκηση και τον κόσμο, γνωρίζουν ότι η θέση τους είναι πολύ λεπτή σε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Η ομοσπονδία θα έπρεπε να βρει λύσεις, θα μπορούσε να απαγορεύσει στις ομάδες να απολύουν προπονητές μέσα στην χρονιά, ώστε να φανεί και η αληθινή δουλειά τους. Όπως το θυμάμαι και εγώ όταν ήμουν ποδοσφαιριστής η νίκη είναι ανακούφιση παρά χαρά, πρέπει να κερδίσεις, ειδικά αν παίζεις εντός έδρας. Από τον φόβο της ήττας έχουμε ένα βαρετό ποδόσφαιρο, ο κόσμος πλέον δεν πάει στο γήπεδο.


-Ποιο στοιχείο ξεχωρίζεις στον Έλληνα ποδοσφαιριστή;

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν δουλεύει σκληρά. Το σύστημα είναι αυτό που δεν αφήνει τον ποδοσφαιριστή να βελτιωθεί, όλες οι ομάδες δίνουν πολύ έμφαση στην αμυντική τακτική.


-Τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο από την εποχή που ήσουν ποδοσφαιριστής;

Έχουν αλλάξει αρκετά θα έλεγα πράγματα. Καταρχάς τα γήπεδα είναι μοντέρνα, έχουν καλύτερο αγωνιστικό χώρο και διευκολύνουν τον ποδοσφαιριστή. Η βελτίωση δεν είναι τόσο σύνθετη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μέσω της εξέλιξης του αθλήματος μπορείς να καλύψεις ένα μέρος των αδυναμιών σου. Αυτά στη σύγχρονη εποχή πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι νέοι, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και οι κατάλληλοι προπονητές ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά. Το στενάχωρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι παίκτες στους ελληνικούς συλλόγους, δεν εμπιστεύονται τα νέα παιδιά, ώστε να εξελιχθούν. Θεωρώ ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στη τρίτη κατηγορία δηλαδή θα μπορούσανε να βάλουν υποχρεωτική παρουσία στην αρχική εντεκάδα πέντε νέους ηλικιακά παίκτες, 17-18-19 χρονών, ακόμα και 16.


-Τι σε τσαντίζει και τι σου αρέσει στον Έλληνα;

Με τσαντίζει η αχαριστία, δεν εκτιμούν πράγματα, ποδοσφαιρικά κοιτάνε το «σήμερα» και καθόλου το «αύριο». Σε άλλες χώρες προστατεύουν και αγαπάνε τον ποδοσφαιριστή. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εδώ που ασχολούνται με το άθλημα δεν το γνωρίζουν πολύ καλά, υπάρχει πολύ συμφέρον. Ο Έλληνας είναι εκδηλωτικός, μου αρέσει πολύ αυτό. Στο δρόμο πολλοί με αναγνωρίζουν και μου δείχνουν την αγάπη τους.


-Υπάρχει κάποιο ταλέντο στην ακαδημία που έχεις ξεχωρίσει και έχει μεγάλες προοπτικές;

Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για ένα παιδί που έχει βγει από την ακαδημία του Μπατίστα, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο παιδί είναι τεράστιο ταλέντο. Έχει δουλέψει πάρα μα πάρα πολύ, είναι δεκατεσσάρων χρονών και ονομάζεται Παναγιώτης Μητσόπουλος. Αυτή τη στιγμή έχει πάει στη Γερμανία, αγωνίζεται στην ομάδα της Λειψία. Αν έχει τη σωστή ανάπτυξη θα βλέπουμε σε λίγα χρόνια έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή σπουδαίο, είμαι πολύ σίγουρος για εκείνον. Εκτός από καλός παίκτης έχει φοβερό μυαλό, βελτιώνεται συνέχεια και τον πήγαμε στον συγκεκριμένο σύλλογο γιατί είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στις υποδομές στη Γερμανία. Ίσως να είναι και ο καλύτερος νέος παίκτης στην ηλικία του στην Ελλάδα.

Share
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin




YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.