YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Κοπιτσής: Το βήμα που έγινε φέτος στις Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι τεράστιο! (Βίντεο)

PDF Print E-mail
Friday, 20 December 2013 22:26 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Ο προπονητής της Κ18 της ΑΕΚ μίλησε για τη δουλειά που γίνεται πλέον στις Ακαδημίες της «Ένωσης» και τον μεγάλο στόχο των ανθρώπων που βρίσκονται στα τμήματα υποδομής της. 

Ο Χάρης Κοπιτσής υπηρετεί την ΑΕΚ τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής εδώ και 20 χρόνια και είναι από τους πιο… παλιούς στο σημερινό τιμ του Συλλόγου. Έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές με την «Ένωση» κατά το παρελθόν, καθώς με την ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει κατακτήσεις πρωταθλημάτων, κυπέλλων και αποτελεί μία από τις μεγάλες μορφές της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας.

Από το καλοκαίρι είναι προπονητής της Κ18 και είναι από τα βασικά στελέχη των Ακαδημιών του «Δικεφάλου», που ξεκινούν από καινούργια βάση και λειτουργώντας σε αμιγώς επαγγελματικά πρότυπα.

Διαβάστε όλα όσα είπε για τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών σε σχέση με το παρελθόν, το πόσο βοηθούν τα νέα παιδιά οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν πλέον στα Σπάτα, τις πολύτιμες συμβουλές του Έρικ Μπουράκι αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τα τμήματα υποδομής οι Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τραϊανός Δέλλας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χάρη Κοπιτσή στους Σπύρο Δαρσινό και Νίκο Κιτσιγιάννη στο «aekarena»:


Νέα αρχή για την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, νέα αρχή και για τις Ακαδημίες. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει επί της ουσίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής, σε αυτό το νέο ξεκίνημα;

«Η μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται στην πρώτη ομάδα σε όλους τους τομείς, εμφανίζεται και στις Ακαδημίες. Καταρχάς φέτος έχουμε για πρώτη φορά τον δικό μας χώρο και όλα τα τμήματα είναι μαζί.

Κάτι που στην ΑΕΚ συμβαίνει για πρώτη φορά. Αυτό βοηθάει σε πάρα πολλά πράγματα εμάς να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι μέσα από τη δουλειά και τη διαπαιδαγώγηση να βγάλουμε παίκτες που σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα».

Μπορούμε να πούμε πως πλέον οι συνθήκες είναι αυτές που θα περίμενε ένας προπονητής των Ακαδημιών;

«Η διαφορά είναι χαώδης με τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνθήκες προπόνησης και δουλειάς δεν έχουν καμία σχέση με ότι υπήρχε πριν. Το βήμα που έγινε φέτος στις Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι τεράστιο και πλέον πρέπει όλοι να δουλέψουμε και να επικεντρωθούμε εκεί και μόνο, για να στεφθεί όλο αυτό το εγχείρημα με επιτυχία».

Οι Ακαδημίες δεν έχουν ιδιαίτερη προβολή στην Ελλάδα. Ωστόσο συχνά-πυκνά βλέπουμε να ασκείται μία πίεση, προκειμένου να δούμε Έλληνες παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής, να εντάσσονται στην πρώτη ομάδα ενός συλλόγου. Νιώθεις αυτή την πίεση, είτε αυτή προέρχεται από τον κόσμο, τα στελέχη της πρώτης ομάδας ή ακόμα και από τη διοίκηση;

«Λαμβάνοντας υπόψη την ομάδα στην οποία εργάζεσαι και το αντιπροσωπεύει αυτή, αναζητάς και τους κατάλληλους παίκτες προκειμένου να την στελεχώσουν στο μέλλον. Η φανέλα της ΑΕΚ είναι πάρα πολύ βαριά και είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να την σηκώσουν. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε τέτοιους παίκτες και αυτό να ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολο.

Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει η βιασύνη να δούμε άμεσα ποδοσφαιριστές 16 και 17 ετών να είναι έτοιμοι να παίξουν στην πρώτη ομάδα και σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν γίνεται. Μπορούμε όμως να έχουμε την απαίτηση από αυτά παιδιά να είναι έτοιμα, όταν κληθούν, να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να δείξουν ότι σταδιακά μπορούν να αποτελέσουν βασικά στελέχη της πρώτης ομάδας».

Οι Ακαδημίες μπορούν να δουλέψουν χωρίς σκάουτινγκ;

«Το τμήμα σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό. Στην προκειμένη περίπτωση το σκάουτινγκ στοχεύει στο να βρει παίκτες που να μπορούν να παίξουν στην ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα είναι δικό μας θέμα η ανάπλαση των ποδοσφαιριστών και να τους μεταδώσουμε όλα όσα απαιτούνται, για να εξελιχθούν σε αυτό που θέλουμε».

Προπόνηση ή ταλέντο; Ποιο είναι το πιο σημαντικό για σένα;

«Νομίζω ένας συνδυασμός. Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Αλλά αυτό που μετράει περισσότερο για μένα να πετύχει ένας ποδοσφαιριστής, είναι η ψυχή και το πάθος. Αν έχεις αυτά τα δύο μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Ακόμα και με λιγότερο ταλέντο από κάποιον άλλο, αν έχεις αυτά τα στοιχεία μπορείς να τον υπερκεράσεις και να πας πιο μπροστά. Αν η ψυχή και το πάθος συνδυαστούν με ταλέντο, τότε φτάνεις στην κορυφή»

Στην παρουσίαση των Ακαδημιών, είχαμε ακούσει τόσο τον κ. Ζήκο όσο και τον κ. Μητροτάσιο να δίνουν ιδιαίτερη βάση στο θέμα του χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών και στο πως θα πρέπει οι παίκτες από νεαρή ηλικία, να «μπολιαστούν» με την ιδέα της ΑΕΚ, αλλά και με τις βασικές αρχές του αθλήματος…

«Ισχύει ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι δίνουμε μεγάλη βάση. Κοιτάμε εκτός από το ταλέντο του κάθε ποδοσφαιριστή, να καλλιεργήσουμε και τον χαρακτήρα του. Γι’ αυτό και πολλοί παίκτες της ΑΕΚ που είχαν σπουδαίο ταλέντο, δεν μπόρεσαν ποτέ να κάνουν την καριέρα που ενδεχομένως θα μπορούσαν.

Πρέπει ο αθλητής να μάθει από μικρή ηλικία να σέβεται, να είναι αλτρουιστής, να βάζει πάνω από όλα την ομάδα. Αυτά για μας είναι ζωτικής σημασίας»

Πόσο δύσκολο είναι αυτό για τους σημερινούς ποδοσφαιριστές σήμερα; Μην ξεχνάμε πως σε άλλο περιβάλλον εξελίσσεται ένας ποδοσφαιριστής σήμερα και σε άλλο κάποιος που ξεκινούσε για παράδειγμα τη δεκαετία του ’90.

«Έχω ζήσει και τις δύο περιόδους που αναφέρετε και γνωρίζω τις διαφορές. Σίγουρα σήμερα είναι πιο δύσκολο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Να τους δείξουμε τον σωστό δρόμο και να τους δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση».

Όταν βρεθήκατε το καλοκαίρι όλα τα στελέχη των Ακαδημιών και συζητήσατε για το πως θα προχωρήσετε, σε ποιο κομμάτι σταθήκατε περισσότερο και τι ήταν εκείνο που προτάξατε, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών;

«Δεν μπορείς να σταθείς μόνο σε ένα κομμάτι. Πρέπει να μελετήσεις όλα τα πρότυπα Ακαδημιών που υπάρχουν και να πάρεις από το κάθε ένα το καλύτερο και να το προσαρμόσεις στις δικές σου συνθήκες και απαιτήσεις.

Εμείς κοιτάμε με μεγάλη προσοχή οτιδήποτε έχει να κάνει με τις Ακαδημίες μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία κοιτάμε τι είναι καλό και το αναπτύσσουμε και τι όχι, και το διορθώνουμε».

Είχε γραφτεί ότι οι Ακαδημίες της ΑΕΚ θα ακολουθούν από εδώ και στο εξής το γαλλικό μοντέλο Ακαδημιών, που είναι και ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης…

«Σίγουρα το γαλλικό μοντέλο είναι όντως ένα από τα κορυφαία, αλλά για μένα πρέπει πρώτα να δεις τα χαρακτηριστικά της δικής σου ομάδας και από εκεί και πέρα, να εξετάσεις τι θα μπορέσεις να ενσωματώσεις σε αυτά.

Όπως σας είπα και πριν εμείς είμαστε οι Ακαδημίες της ΑΕΚ και όλες μας οι κινήσεις γίνονται γύρω από αυτή τη βάση»

Από τη φετινή σεζόν οι Ακαδημίες της ΑΕΚ έχουν την τύχη να συνεργάζονται με έναν άνθρωπο που θεωρείται κορυφαίος στον χώρο του, τον αθλητίατρο Έρικ Μπουράκι. Θα θέλαμε να μας πεις λίγα πράγματα για τη συνεργασία που έχετε και για το πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει για τις Ακαδημίες…

«Είμαστε πραγματικά τυχεροί που συνεργαζόμαστε με ένα επιστήμονα όπως ο Έρικ Μπουράκι και μπορώ να πω πως είναι τεράστιο προνόμιο για την ΑΕΚ που έγινε όλο αυτό. Οι γνώσεις που έχει γύρω από το αντικείμενο είναι απίστευτες και παίρνουμε πάρα πολλά πράγματα από εκείνον, που πριν ούτε που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν.

Μας δίνει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί ανάλογα με την ηλικία, τον οργανισμό και τη σωματοδομή του το κάθε παιδί και μας παρέχει στοιχεία για λεπτομέρειες, που δύσκολα μπορεί να διακρίνει άλλος.

Η παρουσία του και μόνο στις Ακαδημίες της ΑΕΚ νομίζω είναι ενδεικτική του επιπέδου της δουλειάς που γίνεται πλέον στα τμήματα υποδομής»

Πως είναι η συνεργασία του δικού σου τμήματος με την πρώτη ομάδα, με δεδομένο πως πλέον η Κ18 είναι η δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ;

«Η συνεργασία που υπάρχει είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση και οι άνθρωποι της πρώτης ομάδας δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το δικό μου τμήμα, αλλά και για τα μικρότερα. Ο στόχος που έχουμε άλλωστε είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να βγουν από τις Ακαδημίες παίκτες που θα μπορέσουν φορέσουν τη φανέλα της ΑΕΚ στο άμεσο μέλλον. Τόσο ο κύριος Μπάγεβιτς όσο και ο Τραϊανός Δέλλας παρακολουθούν όχι μόνο τους αγώνες, αλλά και τις προπονήσεις που κάνουν οι Ακαδημίες και αυτό καταδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει».

Πιστεύεις ότι εκτός από το ενδιαφέρον των ανθρώπων της πρώτης ομάδας, δίνει παραπάνω κίνητρο στους νεαρούς να προσπαθήσουν περισσότερο, το γεγονός πως πλέον προπονούνται… δίπλα με την μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ;

«Αυτό είναι δεδομένο. Το ότι πλέον όλα τα τμήματα της ΑΕΚ είναι μαζί κάνει τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες να δουλεύουν διπλά, για να καταφέρουν μια μέρα να περάσουν στο… κάτω γήπεδο και να προπονηθούν με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ.

Επίσης, με το να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ παρακολουθούν την πορεία και την εξέλιξή τους, έχουν αυτόματα έναν παραπάνω λόγο να προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν, γιατί ξέρουν πως αυτή τους η προσπάθεια θα έχει αντίκρισμα».

Στόχος των ανθρώπων που είναι σήμερα στην ΑΕΚ αλλά και του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι σε λίγα χρόνια από τώρα ο κορμός της ομάδας να αποτελείται από παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της. Πόσο εφικτό είναι να συμβεί αυτό και σε πόσα χρόνια από τώρα μπορούμε να το δούμε να υλοποιείται;

«Αν δεν πίστευα ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό δεν θα ήμουν εδώ. Γι’ αυτό δουλεύουμε καθημερινά και αυτός είναι ο στόχος που έχουμε βάλει από την αρχή. Νομίζω πως πλέον υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες να επιτευχθεί αυτό και είναι καθαρά στο χέρι μας να το κάνουμε.

Χρειάζεται όμως υπομονή από όλους. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα που μου είπατε, νομίζω πως υπάρχουν ήδη παίκτες που σταδιακά θα δείτε να στελεχώνουν την πρώτη ομάδα και να παίρνουν τις ευκαιρίες τους, ώστε να συλλέξουν εμπειρίες και σε 2-3 χρόνια από τώρα να είναι έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος της φανέλας, που όπως σας είπα και νωρίτερα είναι πολύ μεγάλο.

Φτάνει να έχουν ταπεινότητα, να δουλεύουν και να έχουν ψυχή και πάθος»

Ήδη στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ είναι παίκτες που εσύ προσωπικά τους προπονείς εδώ και περίπου 8 χρόνια και τους έχεις δουλέψει από πολύ μικρή ηλικία. Αναφερόμαστε στον Καζβιρόπουλο, τον Τζάθα και τον Ζιβάνοβιτς. Είναι μια επιβράβευση για σένα αυτό, για την προσπάθεια που έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια που είσαι στην ΑΕΚ;

«Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, γιατί αυτά τα παιδιά τα ξέρω από πολύ μικρή ηλικία και έχω δουλέψει πολύ μαζί τους. Οι στόχοι μου όμως είναι πολύ υψηλοί, όπως άλλωστε και της ΑΕΚ.

Τα συναισθήματά μου όμως θα είναι ακόμα πιο έντονα, όταν τους δω να παίζουν με την ΑΕΚ στο καινούργιο μας γήπεδο. Σίγουρα αυτό με κάνει και νιώθω χαρούμενος, αλλά επιδίωξή μου αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων των Ακαδημιών, είναι να δούμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται να φτάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα»

Θεωρείς ότι οι Ακαδημίες προβάλλονται αρκετά στην Ελλάδα ή θα έπρεπε και από τα Μέσα να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά που γίνεται εκεί;

«Στην Ελλάδα σε κάποια πράγματα είμαστε ακόμα πίσω αλλά πιστεύω ότι σταδιακά γίνονται βήματα προς τα μπροστά. Αξίζει να προβάλλονται οι Ακαδημίες και αξίζει και ένα μπράβο στο aekarena που ασχολείται με τις Ακαδημίες, όλων των τμημάτων και τις προβάλλει.

Οι Ακαδημίες είναι το μέλλον όλων των ομάδων και πρέπει και ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει η κάθε ομάδα στα τμήματα υποδομής»



Share
 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Τελευταία Νέα

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.





top