H διατροφή στην εφηβική ηλικία! |
Thursday, 24 January 2013 02:55 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team |
Το διαιτολόγιο ενός αθλούμενου έφηβου πρέπει να επαρκές σε ενεργειακές απαιτήσεις αλλά και σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και να περιοριστεί η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους. Αξιοσημείωτης σημασίας, είναι η πλήρης ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και η ποικιλία στη διατροφή, βασιζόμενοι στην κατανάλωση και των 5 ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, κρέας και λίπος). Θερμιδογόνα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, δεν απαγορεύονται αλλά καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα. Ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα της προπόνησης, το φύλο, την ηλικία και την ανάπτυξη, οι θερμιδικές απαιτήσεις και οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Νερό και ενυδάτωση Ο Ρόλος της πρωτεΐνης Τις πρωτεΐνες τις συναντάμε φυσικά στα τρόφιμα μέσα από το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας. Σίδηρος Οι έφηβες αθλήτριες έχουν ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες, λόγω της απώλειας αίματος κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ακόμα και όταν καταναλώνουν το ίδιο ποσό σιδήρου με τους έφηβους αθλητές, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά φερριτίνης στο αίμα. Οι πλουσιότερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι σταφίδες. Ασβέστιο Από τους έφηβους, σε μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλό ασβέστιο βρίσκονται οι έφηβες αθλήτριες που ακολουθούν πολύ έντονο πρόγραμμα προετοιμασίας, με αποτέλεσμα την δημιουργία διατροφικών διαταραχών, αμηνόρροιας και μείωση της οστική πυκνότητας, λόγω της μειωμένης έκκρισης οιστρογόνων. Πλούσιες πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, η πιπεριά και ο ηλιόσπορος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσανοχή λακτόζης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γάλακτος. Ψευδάργυρος Ο Ψευδάργυρος επηρεάζει την διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και είναι απαραίτητος στην διαδικασία της ανάπτυξης. Για τους έφηβους λοιπόν είναι απαραίτητος λόγω της απότομης ανάπτυξης και της σεξουαλικής ωρίμανσης. Η έλλειψη του έχει συσχετισθεί με τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης και τον υπογοναδισμό. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 15 mg για τους έφηβους αθλητές κα 12 mg για τις αθλήτριες. Πλούσιες πηγές του είναι το λευκό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή του έφηβου πριν και μετά την προπόνηση. Η τροφοδότηση του οργανισμού με άμεση πηγή ενέργειας είναι απαραίτητη πριν την προπόνηση και επιτυγχάνεται με την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως είναι οι μπάρες δημητριακών, 1 γιαούρτι με ρύζι, 1 τοστ με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων κ.α. Με αυτόν τον τρόπο οι αποθήκες γλυκογόνου των μυών γεμίζουν με ενέργεια με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση. Σημαντική είναι βέβαια, και φόρτιση των αποθηκών γλυκογόνου αμέσως μετά την προπόνηση για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών, κατεστραμμένων μυικών ινών και χαμένης ενέργειας. Η κατανάλωση ενός φρέσκου χυμού πορτοκαλάδας ή 1-2 φρούτων είναι η ιδανικότερη επιλογή. Έλενα Περλεπέ |