YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

«Άστε τα παιδιά να γίνουν επαγγελματίες κάνοντας λάθη»

PDF Print E-mail
Tuesday, 31 December 2013 17:16 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Διαβάστε τι αποκαλύπτει για το κεφάλαιο ''ανάδειξη ταλέντων'' ο Χακάν Χουσεΐν, ο σκάουτερ που ανακάλυψε τον Καζίμ Ρίτσαρντς, ο οποίος πέρασε απ'τον Ολυμπιακό.

Πόσες φορές άραγε έχουμε κάνει συζητήσεις στην Ελλάδα για την έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας, η οποία κάνει το προϊόν ακόμα πιό φτωχό; Άπειρες. Πόσες φορές γκρινιάζουμε για τις υποβαθμισμένες Ακαδημίες που βγάζουν ελάχιστα ταλέντα με αποτέλεσμα να μήν βοηθούν τις πρώτες ομάδες, τροφοδοτώντας τις με παίκτες που μπορούν να προσφέρουν; Εξίσου πολλές...

Ήδη σε προηγούμενο σχόλιο της στήλης αναφερθήκαμε στην κακή ελληνική νοοτροπία την αρνητική επιρροή της στην ανάδειξη ταλέντων. Αυτή τη φορά θέλαμε να εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω στο θέμα, ταξιδεύοντας μέχρι την Αγγλία, όπου αναζητήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού συστήματος σε αυτόν τον τομέα.

Έτσι επικοινωνήσαμε με Τούρκο σκάουτερ που δραστηριοποιείται στο Νησί και έχει έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Πως; Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε τον Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς, τον τούρκικης καταγωγής Άγγλο, πρώην μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού που είχε έρθει στο μέσο της σεζόν 2011-2012 στο λιμάνι, ως δανεικός από τη Γαλατάσαραϊ (τώρα παίζει στην Μπούρσασπορ).

Ο λόγος για τον Χακάν Χουσεΐν, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια είναι προπονητής, ενώ τα 5 τελευταία λειτουργεί (και) ως κυνηγός ταλέντων. Μάλιστα διατελεί αρχισκάουτερ στη Γουέστ Χαμ. Ο

Χακάν μίλησε στην στήλη για τα βήματα που ακολουθεί, πώς αλιεύει ακατέργαστα διαμάντια και στέλνει το δικό του μήνυμα στους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν επαγγελματίες.Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα...

Πώς λειτουργεί λοιπόν ένας σκάουτερ στο Λονδίνο και πως διαχειρίζονται οι Ακαδημίες τα ταλέντα;

«Παίρνουμε τα παιδιά στην ηλικία των 5 με 6 χρονών. Είναι σημαντικό ένας μικρός ποδοσφαιριστής να ξεκινήσει την καριέρα του από πολύ μικρός. Γιατί όσο πιο νωρίς γίνεται η ένταξή του σε ομάδα τόσο ταχύτερη είναι η εξέλιξή του.

Η τεχνική κατάρτιση χτίζεται σε αυτές τις ηλικίες σιγά-σιγά, όπως και ο σωστός χειρισμός της μπάλας, ενώ το παιδί μαθαίνει το πως θα κινείται στον χώρο. Στην ηλικία των 9 χρονών τα παιδιά μπορούν να υπογράψουν συμβόλαιο σε τοπ συλλόγους του Λονδίνου, όπως η Τσέλσι και η Άρσεναλ», αναφέρει ο Χακάν.

Με ποιά κριτήρια επιλέγει ένα ταλέντο ο σκάουτερ;

«Όταν κοιτώ ένα παιδί να παίζει μπάλα, παρατηρώ τον τρόπο που τρέχει, με ή χωρίς αυτή, τις αποφάσεις που παίρνει στο παιχνίδι και τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να έχει σωματικά χαρίσματα ένας ποδοσφαιριστής», απαντά ο Τούρκος κυνηγός ταλέντων.


Ακόμα και στα πάρκα βρίσκεις ταλέντα

Πόσο δύσκολη είναι όμως η ανεύρεση ταλέντων στην Αγγλία;

«Το Λονδίνο είναι πραγματικά μεγάλη πόλη, έχει πολλές ομάδες και είναι φυσικό να υπάρχουν αρκετοί σκάουτερς. Συνεπώς υπάρχει ανταγωνισμός. Εγώ συνεργάζομαι με 2 ανθρώπους που με βοηθούν (Ντάνι και Τρέβορ Μπέιλι), αλλά ξέρω και που να κοιτάξω.

Ταλέντα υπάρχουν παντού. Ακόμα και στα πάρκα! Είναι σημαντικό λοιπόν να μην περιορίζεις τις επιλογές σου γιατί ακόμα και στα πιο απίστευτα μέρη μπορείς να βρείς διαμάντια. Εμένα η δουλειά μου είναι να ανοίγω πόρτες σε αυτά τα παιδιά, τα οποία με σκληρή δουλειά μπορούν να έχουν μεγάλη εξέλιξη», τονίζει.

Ίδια προβλήματα σε Ελλάδα και Τουρκία

Στην Ελλάδα υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά όπου γονείς προσπαθούν να προωθήσουν τα παιδιά τους ακόμα και αν δεν το... έχουν, πληρώνοντας μάνατζερς. Πόσο οικείο είναι αυτό το φαινόμενο στον Χακάν Χουσεΐν; «Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Τουρκία.

Οι γονείς έχουν όνειρα για τα παιδιά τους αλλά έχουν άγνοια αν μπορούν να πάνε ψηλότερα... Είναι οι ίδιοι που έρχονται στις προπονήσεις και στους αγώνες και κάνουν υποδείξεις. Εγώ όταν κάνω προπόνηση βάζω αυστηρούς όρους.

Λέω σε κάθε γονέα, “αν πεις κάτι στο παιδί σου, πας σπίτι. Προσπαθώ να του διδάξω ποδόσφαιρο. Αν δεν θες, φύγε.”. Οι γονείς συνεπώς πρέπει να κάθονται πίσω από τα κάγκελα και να μη μιλούν. Αυτός είναι ο τρόπος μας.

Αν θέλετε το παιδί να γίνει επαγγελματίας πρέπει να τον αφήσετε. Δεν γίνεται να παρεμβαίνουν οι γονείς με κάθε τρόπο σε αυτά τα ζητήματα», επισημαίνει ο Χακάν και στη συνέχεια στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσους έχουν αυτή τη νοοτροπία:

«αφήστε τα παιδιά να μάθουν μόνα τους. Αφήστε τα να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά».


Για να δουλέψει κάποιος ως σκάουτερ πρέπει να έχει παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά;

«Όχι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή. Εγώ δεν έπαιξα ποτέ ποδόσφαιρο επαγγελματικά, γιατί δεν βρέθηκε κανείς άνθρωπος να με βοηθήσει. Έπαιζα μπάλα ως κεντρικός μέσος και σταμάτησα στα 25 λόγω τραυματισμού.

Οπότε κατά κάποιον τρόπο, επειδή δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω αυτό τον στόχο, βοηθώ άλλους ανθρώπους που έχουν το όνειρο να παίξουν ποδόσφαιρο σε επαγγελματικούς συλλόγους», κατέληξε ο αρχισκάουτερ της Γουέστ Χαμ.

Ο Χακάν Χουσεΐν έχει προπονήσει και αναδείξει αρκετά ταλέντα στην ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Εκτός απ'τον Καζίμ Ρίτσαρντς (που αναφέραμε πιο πάνω, μεταξύ των ονομάτων που έχουν περάσει απ'τη scout list του, είναι ο Κρις Άρθουρ της Γουίμπλεντον (23χρονος μέσος), αλλά και οι μικρότεροι Λουκ Ο'Ράιλι (τερματοφύλακας της Πίτερμπόροου και διεθνής με την Κ-18) Ρίις Όξφορντ (διεθνής με την Κ-16 της Αγγλίας) , Όντι (Κύπριος που παίζε στη Γουέστ Χαμ και είναι διεθνής με την Κ-13 της Αγγλίας) και ο Λιλιπούτειος (6 χρονών) Ορλάντο Σαββάρης στον οποίο είχαμε κάνει αναφορά στο παρελθόν.


Άρθρο του Χρήστου Κωνσταντινίδη στο sportdog.gr

Share
 

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Παρασκήνια 2

Επαγγελματίες οι Βασαΐτης, Πατράλης, Τσολακίδης του ΠΑΟΚ!

Ο ποδοσφαιρικός Αγιος Βασίλης χτύπησε πρόωρα την πόρτα ακόμη τριών ποδοσφαιριστών των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τους πρωταθλητές Ελλάδας με την ομάδα Κ17 του Δικεφάλου Νίκο Βασαΐτη,Μανόλη Πατράλη και Γιάννη Τσολακίδη.


Read More...

Άρωμα απο την πρωταθλήτρια Κ17 του ΠΑΟΚ (Βίντεο)

Είναι πρωταθλήτρια. Είναι η ομάδα που κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων δίχως ήττα – το κοντέρ σταμάτησε στους 37 αγώνες – και οδεύει προς την διατήρηση του τίτλου της στη Super League.


Read More...

Κατσιμήτρος: Θέλουμε το πρωτάθλημα!

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της νίκης στο ντέρμπι των Εφήβων μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού για το πρωτάθλημα κ17 της Σούπερ Λίγκ ήταν ο Δημήτρης Κατσιμήτρος που πραγματοποίησε πάρα πολύ καλή εμφάνιση και με τις επεμβάσεις του, διατήρησε το 2-1 υπέρ των πειραιωτών.


Read More...

Ο Τοπολιάτης στο τιμόνι της Κ17 του Ολυμπιακού!

Ο αντικαταστάτης του απερχόμενου προπονητή της Κ17 του Ολυμπιακού Ρόμπερτ Κίλιν θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Τοπολιάτης


Read More...

SL-K17: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΡΗΣ 1-2

Σημαντική εκτός έδρας νίκη πέτυχε η ομάδα Κ-17 του Άρη με 1-2 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου του πρωταθλήματος Υποδομών της Super League.


Read More...

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.





top