Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών, ειδικά στις μικρές ηλικίες, χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να αυξήσουν την απόδοσή τους.
Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της FIFA Τζίρι Ντβόρακ, μιλώντας στην ιστοσελίδα της FIFA σε πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέρει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται την τελευταία δεκαετία έδειξαν πως το 35% των παικτών οι οποίοι μετέχουν σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες και ο αριθμός τους φτάνει στο 50% στις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 20 χρόνων και κάτω των 17.
Ο ίδιος είπε, ότι πολλοί παίκτες δεν ζητούν ιατρική συμβουλή σχετικά με το θέμα, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τις επιδόσεις και ότι μια πιθανή «μόλυνση» των συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό δείγμα ντόπινγκ σε περίπτωση ελέγχου.
«Οι στρατηγικές μάρκετινγκ των παραγωγών των συμπληρωμάτων διατροφής επηρεάζουν σε γενικές γραμμές τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και των αθλητών. Από διαφορετικές έρευνες γνωρίζουμε ότι το 60% περίπου των αθλητών κάτω των 16 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής και όλοι τους πιστεύουν ότι θα αυξήσουν την απόδοσή τους.
Αυτό σίγουρα δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και βέβαια ισχύει το αντίθετο. Οι ίδιες επιστημονικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το 70% από αυτούς τους νεαρούς αθλητές δεν ζητούν επαρκείς συμβουλές από ειδικευμένο διατροφολόγο. Για μένα ως αθλητικός γιατρός αυτό δεν είναι μόνο έκπληξη, είναι ανησυχητικό!», τόνισε το στέλεχος της FIFA.
Επίσης ο Ντβόρακ επεσήμανε, ότι όλα τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο και τα προϊόντα με βάση το κρέας σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κίνα θα μπορούσαν να μολυνθούν με ουσίες όπως η κλενβουτερόλη, η οποία χρησιμοποιείται για να αναπτύσσονται ταχύτερα τα βοοειδή και να αυξάνεται η μυϊκή μάζα τους.
Μετά από ελέγχους ντόπινγκ σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν από νεαρούς ποδοσφαιριστές το 2011 στο παγκόσμιο κύπελλο κάτω των 17 ετών, οι εξετάσεις έδειξαν την παρουσία κλενβουτερόλης στα 109 από τα 208 δείγματα λόγω της κατανάλωσης συγκεκριμένων διατροφικών σκευασμάτων κρέατος. Θετικοί βρέθηκαν παίκτες στις 19 από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρουσιαστεί και σε ελέγχους στην Κίνα.
«Έχει αποδειχθεί ότι πολλά συμπληρώματα διατροφής έχουν μολυνθεί με απαγορευμένες ουσίες, όπως αναβολικά στεροειδή και άλλες ουσίες. Αυτό είναι, φυσικά, πολύ επικίνδυνο, διότι αν ένας αθλητής υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και χρησιμοποιεί τακτικά αυτό το διατροφικό συμπλήρωμα, μπορεί να βρεθεί θετικός.
Γι΄ αυτό η FIFA έχει εκδώσει μια σοβαρή προειδοποίηση για τους ποδοσφαιριστές, να μην λαμβάνουν οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και τροφίμων», κατέληξε ο Ντβόρακ.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |