YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Η χρησιμότητα της Κινησιολογίας (''Mpoutfoot™'') στον σύγχρονο αθλητή (Video)

PDF Print E-mail
Sunday, 13 September 2015 02:13 | Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Μια πρωτοποριακή ιδέα έχει αρχίσει να ¨επενδύεται¨ στις ακαδημίες ποδοσφαίρου, βοηθώντας τα παιδιά στην ομαλή και σίγουρη εξέλιξή τους! Το σημαντικό είναι ότι ο εμπνευστής αυτής της ιδέας είναι ο Έλληνας Δημήτρης Μπούτρος και ¨ρίχνοντας¨ στο τραπέζι του ποδοσφαίρου την κινησιολογία έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά στις απαρχαιωμένες μας ακαδημίες.  Με το  ''Mpoutfoot™'' μεγάλοι-μικροί μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά.

Συναντήσαμε  τον Δημήτρη Μπούτρο για να μάθουμε τα ¨μυστικά¨ της κινησιολογίας και μας μίλησε αποκλειστικά στο Sports-Academies.gr:

 

- Δημήτρη πότε άρχισες να σκέφτεσαι την μέθοδο της κινησιολογίας;

Το σκέφτηκα πριν 15 χρόνια και τα τελευταία 5 χρόνια έχω αρχίσει να το υλοποιώ με ακαδημίες, με ατομικές προπονήσεις και σε ποδοσφαιριστές που θέλουν εξελιχθούν γρήγορα και ουσιαστικά.

-Πως προήλθε η ονομασία ''Mpoutfoot™'' ;

Η ονομασία είναι μια σειρά από ονομασίες τις οποίες έχω επινοήσει , είναι κάποια συστήματα προπονητικά, όπως είναι στο fitness το ¨mpoutfit¨, όπως είναι στις πολεμικές τέχνες το ¨mpoutfight¨ . Είναι μια σειρά προγραμμάτων και συστημάτων προπόνησης τα οποία τα εξελίσσω μαζί με τους συνεργάτες μου και σιγά-σιγά τα διαδίδουμε σε γυμναστήρια, ομάδες και συλλόγους .

-Πόσες ομάδες μέχρι τώρα έχουν ¨εμπλακεί¨ με αυτήν την μέθοδο;

Ο όρος της κινησιολογίας για πολλούς είναι άγνωστος στην Ελλάδα, όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό και όπως είπα και πριν τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να το εξελίσσω. Ξεκίνησα με την ακαδημία  του Ολυμπιακού στον Ταύρο, μετά πήγα στην ακαδημία του ΠΑΟΚ στον Πυρρίχιο και αυτή την στιγμή βρίσκομαι στον Άγιαξ στο Ίλιον.

Τα παιδιά εξολοκλήρου μαθαίνουν κινησιολογία από τα πιο μικρά τμήματα μέχρι τα πιο μεγάλα και στην αντρική ομάδα που κάνουν ένα τύπου σεμινάριο πως να σουτάρουν, πως να πασάρουν, πώς να βάζουν το σώμα τους σωστά  γενικά.

-Αναφερόμαστε περισσότερο σε ακαδημίες και λιγότερο σε άντρες;

Η κινησιολογία είναι πιο διαδεδομένη στις ακαδημίες, παρόλα αυτά όμως μπορούν να δουλέψουν και σε αντρικό τμήμα. Στις ακαδημίες είναι σίγουρα πολύ ωφέλιμο γιατί τα παιδιά από τα πρώτα τους βήματα μαθαίνουν πώς να τρέχουν, πώς να αναπνέουν, πώς να πατάνε σωστά, πώς να βάζουν το σώμα τους, πώς να σπαταλούν λιγότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται να σπαταλήσουν και το κυριότερο αποκτάνε ποδοσφαιρικό στυλ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια ομάδα αντρική δεν μπορεί να εντάξει την κινησιολογία. Μέσα από την κινησιολογία μπορεί ο κάθε ποδοσφαιριστής να βελτιώσει γρήγορα και στοχευμένα  τις αδυναμίες του.

-Είναι ευχάριστη αυτή η μέθοδος για τα παιδιά, πως την αντιλαμβάνονται;

Είμαι λίγο αυστηρός σε αυτό το κομμάτι, δεν με νοιάζει να είναι μονότονη η προπόνηση, με νοιάζει να είναι ουσιαστική. Δεν με νοιάζει να είμαι αρεστός στα παιδιά, θέλω να είμαι ωφέλιμος στα παιδιά. Τα παιδιά στην αρχή μπορεί να  νιώθουν λίγο βαρετά αλλά από τις πρώτες ώρες όταν βλέπουν τα οφέλη, βλέπουν πόσο σημαντικό είναι να βάζουν το σώμα τους σωστά, κάνουνε σωστές πάσες, πατάνε σωστά, σουτάρουν σωστά, μαρκάρουν σωστά και κοντρολάρουν σωστά ακόμα και αυτό που κάποιος μπορεί να το δει ότι είναι βαρετό  αλλά είναι πολύ ωφέλιμο ώστε τα παιδιά να το διασκεδάζουνε. Δεν είναι μόνο η κινησιολογία, μετά μπαίνει και το κομμάτι της μπάλας-τεχνικής. Η κινησιολογία είναι ο προπομπός ώστε τα παιδιά αυτά που μαθαίνουν να τα εφαρμόζουν αγωνιστικά.

-Υπάρχουν παιδιά που μετά από κάποιο διάστημα σου μίλησαν και σου είπαν ότι είδαν βελτίωση σε κάποιους τομείς;

Όχι μόνο τα παιδιά , οι προπονητές ακόμα και οι γονείς μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα βλέπουν ότι τα παιδιά τους αλλάζουν σχεδόν ταυτότητα. Γιατί η κινησιολογία έχει αυτό το πλεονέκτημα, επεμβαίνει στοχευμένα, χειρουργικά και βελτιώνει τις αδυναμίες του παιδιού πολύ σύντομα, πολύ ουσιαστικά, με αποτέλεσμα το παιδί ή ο ποδοσφαιριστής να έχει τελείως διαφορετική νοοτροπία στην τεχνική , στην αντίληψη και στο παιχνίδι του.

-Πόσο συμβάλλουν οι γονείς σε αυτήν την πρωτοποριακή ιδέα;

Οι γονείς είναι πολύ μεγάλο κομμάτι που άλλες φορές κάνει καλό και άλλες κακό. Σε μένα οι γονείς που έρχονται είναι συνειδητοποιημένοι , ξέρουν ακριβώς τι αξίζουν τα παιδιά τους και ξέρουν ακριβώς για ποιο λόγω έρχονται να κάνουν κινησιολογία. Πολλοί γονείς επειδή δεν έχουν την αντίληψη ή παρασύρονται από διάφορες εικόνες βλέπουν στα παιδιά τους πράγματα τα οποία είναι λανθασμένα. Μέσα από την κινησιολογία λοιπόν ακόμα και αυτοί οι γονείς όταν τους εξηγήσεις και δουν τα οφέλη γίνονται υποστηρικτές αυτής της μεθόδου της κινησιολογίας.


-Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των προπονητών όταν πήγες και τους μίλησες για την κινησιολογία;

Αυτό ήταν ένα κομμάτι που με απασχόλησε πάρα πολύ γιατί όπως καταλαβαίνεις είμαι προπονητής κινησιολογίας και επειδή υπάρχει ένας ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο μπορεί κάποιος προπονητής να το έβλεπε λίγο λανθασμένα. Δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα, δεν έχει συμβεί γιατί εγώ είμαι ο προπονητής που τους βοηθάει, είμαι ένα βήμα πριν από αυτούς. Όταν εγώ βελτιώνω τους ποδοσφαιριστές στην κίνησή τους φτάνουν να είναι άρτιοι, αυτοί λοιπόν βοηθάνε τον προπονητή τεχνικής ή τακτικής να εφαρμόζει τα συστήματά του ή τις τεχνικές του με την μπάλα και τις εφαρμόζει πολύ άψογα ώστε να μην αναλώνεται για να δείξει στο παιδί πώς να κάνει κοντρόλ ή πώς να κάνει την κεφαλιά. Αυτά όλα τα έχει μάθει από την κινησιολογία και το παιδί πάει έτοιμο στον προπονητή. Στην ουσία εγώ είμαι ένας βοηθός του προπονητή που θα κάνω αυτόν και τους παίκτες να φανούν καλύτεροι για να εφαρμόζουν τα συστήματα πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά.

-Τι στήριξη είχες όλο αυτό το διάστημα στην διαδρομή της κινησιολογίας;

Η αλήθεια είναι ότι την κινησιολογία την έχω σκεφτεί από το 2000 περίπου, το 1999 για την ακρίβεια, ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Με κάποιους ανθρώπους του ποδοσφαίρου που το είχα συζητήσει μου είχαν πει ότι Δημήτρη αυτό το πράγμα είναι πολύ μπροστά, είναι 15 χρόνια μπροστά αυτή η ιστορία, όμως σιγά-σιγά το ποδόσφαιρο όπως και η κοινωνία μας αλλάζει ,το τελευταίο διάστημα ειδικά μέσα από την διαφήμιση ,τις προπονήσεις που κάνω και τα σεμινάρια  πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να το βλέπουν πολύ θετικά. Μάλιστα άνθρωποι του ποδοσφαίρου όπως προπονητές, γυμναστές και παίκτες το βλέπουν πολύ θετικά και το θεωρούν απολύτως αναγκαίο γιατί βλέπουν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εξελιχθούν πολύ γρήγορα και τα αποτελέσματα τα βλέπουν σε πολύ υψηλό επίπεδο όταν μία εθνική Ελλάδος έχει αυτό το επίπεδο που έχει.

-Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μέθοδος, γιατί πιστεύεις;

Έχεις δίκιο, αυτό είναι κάτι που καμιά φορά το αναρωτιέμαι και σκέφτομαι το εξής. Πως είναι δυνατόν εγώ ένας άνθρωπος ο οποίος ούτε το όνομα στο ποδόσφαιρο είχα, ούτε τις γνωριμίες είχα, ούτε είχα πάει στο εξωτερικό κτλ. Ήταν κάτι που σκέφτηκα και μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί δεν υπάρχει πουθενά, έχω κοιτάξει στην Ευρώπη και στο google, οπουδήποτε άλλα μία μεθοδολογία τέτοια με αυτήν την μορφή, μεθοδευμένη, με αυτό το στυλ δεν υπάρχει. Μεμονωμένα κάποια στοιχεία σίγουρα υπάρχουν, δηλαδή δεν διδάσκω κάτι που δεν υπάρχει, απλά όλη αυτήν την μεθοδευμένη κίνηση και όλο αυτό το σύστημα, συγκεντρωμένα όλα αυτά σε ένα δεν υπάρχει.

-Στόχος σου είναι να διαδοθεί πρώτα εδώ στην Ελλάδα και αργότερα στο εξωτερικό;

Στόχος μου εμένα βασικά είναι αυτό που λέγεται κινησιολογία ποδοσφαίρου ''Mpoutfoot™'' καταρχήν να υιοθετηθεί από πολλές ακαδημίες, να υιοθετηθεί από πολλές ομάδες για ένα και μόνο λόγω, είναι  κρίμα και αμαρτία να έχουμε τόσα πολλά ταλέντα, να έχουμε τόσο καλά παιδιά-έξυπνα παιδιά τα οποία μπορούνε μέσα από την κινησιολογία να εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Είναι πολύ κακό για το ποδόσφαιρό μας ενώ έχουμε αυτό το όπλο που λέγεται κινησιολογία να μην το εκμεταλλευόμαστε. Έχουμε τον τρόπο να το αναπτύξουμε, να βγάζουμε ολοκληρωμένους άρτιους ποδοσφαιριστές που είτε θα στελεχώνουν τις πρώτες ομάδες, είτε θα μπορούνε άνετα να πάνε σε οποιαδήποτε ομάδα του εξωτερικού. Βέβαια το τελευταίο που θέλω να κάνω είναι αυτό το πράγμα να το διαδώσω με κάποιο τρόπο και στην Ευρώπη. Μέσω των ακαδημιών, μέσω κάποιας ομάδας, μέσω κάποιων ανθρώπων-προπονητών-γυμναστών θα δούμε.

-Υπάρχει διάθεση σε αυτήν την μέθοδο από τα παιδιά ή από τους εξωτερικούς παράγοντες;

Διάθεση υπάρχει, απλά είναι λίγο δύσκολο ακόμα να ενταχθεί και να μπει σε πολλές ακαδημίες. Σταδιακά γίνεται μία τέτοια προσπάθεια, βήμα-βήμα το πάμε εγώ και οι συνεργάτες μου. Θεωρώ ότι υπάρχει το έδαφος, υπάρχει η αντίληψη  για το κάτι καινούργιο-ουσιαστικό που θα βοηθήσει τα παιδιά και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου αυτό που ονομάζεται κινησιολογία ποδοσφαίρου ''Mpoutfoot™'' σιγά-σιγά να γίνεται  με την μορφή σεμιναρίων σε προπονητές, γυμναστές , να εντάσσεται σαν  κομμάτι ξεχωριστό στις ακαδημίες ή σαν ενισχυτικό και αργότερα να μπει σε ομάδες αντρικές όπου θα βελτιώνει ατομικά τους ποδοσφαιριστές εκείνους που έχουν κάποια προβλήματα στην τεχνική τους.

-Σε προβλημάτισε στην αρχή το γεγονός, ότι μια χώρα που ίσως στις ακαδημίες είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με άλλα κράτη πως θα το διαδόσεις;

Όχι δεν με προβλημάτισε καθόλου γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος προσπαθώ πολλά χρόνια μόνος μου, ότι έχω καταφέρει το έχω κάνει με πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια. Δεν έχω σταματήσει σε καμία δυσκολία, πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνω, θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό κομμάτι για ένα παιδί που ξεκινάει το ποδόσφαιρο να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και ουσιαστικά. Έχω δει τα οφέλη στα παιδιά, σε ποδοσφαιριστές το πόσο γρήγορα βελτιώνονται και το πόσο καλό τους κάνει αυτό, οπότε όποιες απογοητεύσεις και να πήρα στην διάρκεια επειδή ήμουν σταθερός στο όραμά μου και στην ιδέα μου δεν πτοήθηκα καθόλου.


Επιμέλεια: Χρήστος Γκίνης

Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr

Share
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin





Τελευταία Νέα

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ




MEDIA GALLERY

Κ11:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κ12:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΣ ΕΠΣΑ: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΕΚ 2-2


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.