YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Είναι δύσκολο ίσως να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε βαθύτερα την “επιμονή” του Γκουαρντιόλα σε νεωτερισμούς που αφορούν την στην τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού.

Χωρίς να ανακαλύψουμε τις ρίζες του, που συνδέονται άρρηκτα με τα συστήματα γνώσης  στα οποία ανήκει και προέρχεται, τα οποία ακόμα επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτά. Καθώς και από τη νομοτέλεια που τα διέπει.

Γέννημα θρέμα της La Masia (έμπνευση και δημιούργημα της ολλανδικής σχολής των Μίχελς και Κρόϊφ). Δεν εκπαιδεύτηκε απλά σε ένα τύπο ποδοσφαίρου που υπηρετεί πιστά. Αντίθετα λάτρεψε τη συνεχή αναζήτηση και δραστηριότητα προς το ανώτερο, την πρόοδο.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ:  ΑΓΓΛΙΑ

Συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε από τη Βαρκελώνη. Εδώ δεν  βρήκε το Νόϊερ -  αν δεν τον ανακαλύψει, είναι πιθανό να τον δημιουργήσει από την αρχή.

Η ανάπτυξη από τις ζώνες άμυνας είναι αδιαπραγμάτευτη και η συμβολή του τερματοφύλακα στη συγκεκριμένη λειτουργία επίσης. Με την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο και την κατοχή της μπάλας ως κύριο όπλο. Ποιοτική κατοχή, όχι ανούσια, με ποσοστό κάθετων και διαγώνιων μεταβιβάσεων σε σχεδόν απόλυτο ποσοστό.

Η ομάδα του ελίσσεται τακτικά στη διάρκεια του αγώνα, αλλάζοντας σχηματισμό ανάλογα: όχι μόνο με την εξέλιξη του σκορ, αλλά και με τις απαιτήσεις της λειτουργίας της ανά φάση!

Εύλογα ζητά παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε ρόλο, ανά πάσα στιγμή. Δεν αρκούν τα αυτονόητα προσόντα σε υψηλούς δείκτες ανάλογους του επιπέδου ( τεχνικοτακτικά, φυσική κατάσταση ), προχωρά βήματα παραπέρα. Οι παίκτες του, ανάλογα με τις συνθήκες μεταμορφώνονται και λειτουργούν άψογα σε κάθε νέα συνθήκη.


Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ξεκάθαρα δεν τον ενδιαφέρει η νίκη, οι τίτλοι, ως αυτοσκοπός. Αν αυτοί δεν συνοδεύονται από ελκυστικό ποδόσφαιρο, από νέες ιδέες, από όλα αυτά τα στοιχεία της φιλοσοφίας του που σαν κεντρικό νόημα έχει την εξέλιξη του ίδιου του ποδοσφαίρου. Παραμένει παιδαγωγός και δάσκαλος στην θεωρία και στην πράξη. Αν με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε κάθε τίτλο, αφήνοντας στην ιστορία μια ομάδα που όμοια της δεν είχε ξαναδεί ο πλανήτης, έχοντας σαφώς πιο εύκολο έργο αφού δεν είχε να πείσει τον οργανισμό που εργαζόταν και με ποδοσφαιριστές και συνεργάτες εκπαιδευμένους στην ίδια αντίληψη, στο Μόναχο συνέχισε την αναζήτηση. Το ζητούμενο δεν ήταν ένας ακόμα τίτλος, ευρωπαϊκός η εγχώριος. Αλλά η εξέλιξη. Το πόσο επηρέασε και αν πέτυχε τελικά ή απέτυχε φαίνεται από το πόσο άλλαξε το ίδιο το γερμανικό ποδόσφαιρο , τον τρόπο παιχνιδιού της εθνικής τους ομάδας (το ίδιο συνέβη πρώτα με την εθνική ομάδα της Ισπανίας,μην ξεχνάμε). Υιοθέτησαν και προσάρμοσαν στη δική τους λειτουργία το σύνολο σχεδόν των στοιχείων αυτών. Το παιχνίδι με την Βραζιλία   (νίκη των Γερμανών με 7-1) ήταν η απόλυτη απόδειξη.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την τακτική του προσέγγιση, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, ή μάλλον η κορυφή του παγόβουνου.

Στη μαγική χώρα του “έλα τώρα μωρέ” , η νίκη με όποιο κόστος, σε βάρος κάθε έννοιας της αξιοκρατίας, της προόδου, της εκπαίδευσης κατέχει το μεγάλο μέρος των πελατών- οπαδών. Γιατί οπαδοί της νίκης είμαστε και μέχρι εκεί φτάνει ο ορίζοντας.

Από τα πρώτα θεμέλια του οικοδομήματος, από τις ακαδημίες μας.

Τα κριτήρια  επιλογής από γονείς  ακαδημιών και προπονητών, με βάση τη νίκη και όχι την την συμπεριφορά, την διαμόρφωση είναι ο πρώτος σπόρος.

Όταν ο Γκουαρντιόλα και η φιλοσοφία του δεν ξεφεύγουν και κινούνται πάντα κοντά και γύρω από τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά παίζουν και βλέπουν το ποδόσφαιρο (άρα πιο κοντά στην ευτυχία, την ίδια την αλήθεια της ζωής που σαν ενήλικοι ξεχνάμε), ενώ ο ίδιος ανήκει και εργάζεται στο υψηλό επίπεδο με τα αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα : εδώ από τις μικρές ηλικίες, στο βωμό της εφήμερης επιτυχίας, η εκπαίδευση θυσιάζεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αλήθεια, με ποιο τρόπο προπονείται και διαμορφώνεται στην Ελλάδα ο ποδοσφαιριστής του αύριο;

- Από την μικρή ηλικία σε συγκεκριμένη θέση και ρόλο που δεν παρεκκλίνει (άρα και έλλειψη στο διαφορετικό όταν του ζητηθεί).

- Στατικό ποδόσφαιρο, με φόβο στην εναλλαγή θέσεων  (έλλειψη αντίληψης και επιλογών).

- Διαχωρισμό σε επιθετικούς και αμυντικούς με κριτήρια εκτός λογικής της σύγχρονης τάσης και εμμονή σε μονοδιάστατη παρουσία  (ανικανότητα μετάβασης).

- Αντίστοιχα με το οικογενειακό, σχολικό περιβάλλον: προετοιμασία ατόμων χωρίς ανάληψη πρωτοβουλίας, αποφυγή ευθυνών, αίσθημα συνεργασίας.


ΜΟΡΦΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ: Ο ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ ΜΟΝΙΜΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΠΩΣ Ο ΚΡΟΪΦ, Ο ΜΙΧΕΛΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Πολλοί σύλλογοι και προπονητές έγραψαν τη δική τους σελίδα με τις επιτυχίες τους. Ελάχιστοι έβαλαν την σφραγίδα τους ανεξάρτητα από την κατάκτηση τίτλων, μένοντας αθάνατοι για την φιλοσοφία και τη συμβολή τους στην εξέλιξη του αθλήματος.

Ένας από αυτούς είναι και ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Και είναι πολύ νέος ακόμα...

“Ο Ίρβιν Γιάλομ έχει μια θαυμάσια ιδέα για την αθανασία. Είναι η ιδέα των κυματισμών. Η λέξη κυματισμός αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καθένας από μας παράγει συχνά, χωρίς συνειδητή πρόθεση, ομόκεντρους κύκλους επιρροής, που επηρεάζουν άλλους ανθρώπους για πολλά χρόνια και για πολλές γενιές. Η επίδραση, δηλαδή που έχουμε στους άλλους ανθρώπους, μεταβιβάζεται στους άλλους σαν να πέφτει ένα πετραδάκι σε μια λιμνούλα και δημιουργεί κυματισμούς. Οι κυματισμοί αφήνουν πάντα πίσω μας κάτι από την εμπειρία της ζωής μας. Έτσι, προκύπτει αθανασία όχι φυσικά για την υλική μας υπόσταση, αλλά για την προσωπική μας εμπειρία. Θα πρόσθετα ότι σε ενεργειακό επίπεδο, η θεωρία των κυματισμών μπορεί να λάβει τη μορφή μιας αέναης μετατροπής και διατήρησης της δικής μας φυσικής δραστηριότητας. Εξασφαλίζει μια μορφή αθανασίας. Ο εγκέφαλός μας παράγει ηλεκτρικά δυναμικά που μεταφέρονται με τον προφορικό λόγο στην ακουστική αντίληψη του άλλου συνομιλητή μας, εγγράφονται μνημονικά στο δικό του εγκέφαλο, ενσωματώνονται στη διάνοιά του και η εμπειρία μας αποκτά έτσι μια μεταφυσική δραστηριότητα και προβολή στο μέλλον εξασφαλίζοντας μία μορφή «αθανασίας» για τη σκέψη και εμπειρία μας” (απόσπασμα από το άρθρο του ψυχίατρου Γεώργιου Κωμαΐτη “Irvin D. Yalom: Το άγχος του θανάτου”.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Head of FSA-statistical analysis-Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.

Share
 


powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ