YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

ΟΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ | Γράφει ο Δημήτρης Ελευθεριάδης

PDF Print E-mail
| Συντάχθηκε απο τον/την sportsteam   
Share

Το μόνιμο, σχεδόν, σκηνικό που βιώνω σε συλλόγους που έχω συνεργαστεί είναι το εξής: -" Ομάδα" μέσα στην ομάδα. Έχουν καταστήσει το δικό τους καθεστώς, καθαρά και μόνο με βάση τα δικά τους, στενά συμφέροντα. 

Αδιαφορούν για το καλό του συνόλου. Δίκαιο για αυτούς είναι ότι δεν θίγει την παγιωμένη κατάσταση. Κρατούν με νύχια και δόντια τα κεκτημένα. Αντιδρούν στην πρόοδο,στις νέες ιδέες. Στο γενικότερο καλό. Είναι οι πρώτοι που αναγνωρίζουν τον ήρωα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση: εκτιμούν τις δυνατότητες του και προσπαθούν να τον εντάξουν στην ομάδα. Προς όφελος τους πάντα. Αν αρνηθεί, είναι εχθρός.

Όποιος τολμήσει να επιχειρήσει αλλάξει αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Έχουν τους μηχανισμούς, απόρροια της χρόνιας εξουσίας τους.

Αν και αυτοί δεν επαρκούν, θα τον αποβάλλουν, με όποιο τρόπο.

(Στο ποδόσφαιρο η ομάδα μέσα στην ομάδα μπορεί να εκφράζεται από παράγοντα με κίνητρα εκτός του αθλήματος, μη πτυχιούχου “προπονητή”, βολεμένου προπονητή που εκμεταλλεύεται τον καλών ή και κακών προθέσεων αλλά χωρίς γνώση παράγοντα. Πρώην ποδοσφαιριστή - όνομα που επενδύει, χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες στο παρελθόν του ώστε να πρωταγωνιστεί στο μέλλον. Ποδοσφαιριστών ικανών ή μη , που έχουν μόνιμη θέση ανεξάρτητα της προόδου,της απόδοσης. Καθορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού στα δικά τους μέτρα, με γνώμονα την ατομική προβολή, εις βάρος του συνόλου.

Είναι χρήσιμοι γιατί θα δεχτούν και θα εφαρμόσουν κάθε δόλιο τρόπο ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα).

- "Οι πολλοί". Στηρίζουν με τη σιωπή τους το καθεστώς. Είτε λόγω φόβου, είτε λόγω στενού ορίζοντα. Άλλοι γιατί παίρνουν κάποια ψίχουλα και επιβιώνουν- αυτό τους αρκεί. Είναι και αυτοί που υποφέρουν, ασφυκτιούν, νιώθουν θυμό. Μόνη λύτρωση τους η φυγή. Αθόρυβα, αν τα καταφέρουν.

Αν εμφανιστεί αυτός που θελήσει να αλλάξει το σκηνικό προς όφελος της προόδου του συνόλου, πάλι με τη σιωπή τους θα εκφραστούν οι πολλοί. Αν τα καταφέρει ο ήρωας θα πανηγυρίσουν.

Κάποιοι από αυτούς θα ισχυριστούν ότι συνέβαλαν, είναι πρωτεργάτες. Προσβλέποντας στο ανακάτεμα της τράπουλας, ποντάροντας στο να πάρουν τη θέση της ομάδας μέσα στην ομάδα.

Αν ο ήρωας αποτύχει και οι προνομιούχοι τον εξοντώσουν (συμβαίνει στο 99%) είναι οι πρώτοι που θα τον "σταυρώσουν".

Λόγω απογοήτευσης, ή για να δείξουν καλό πρόσωπο στην εξουσία. Σε μεταγενέστερο χρόνο μνημονεύουν τον ήρωα και μυθοποιούν τις ικανότητες του.

Στο διάστημα που τείνει να συντελεστεί η αλλαγή, είναι ισχυροί.

Μπορούν να πάρουν κάτι παραπάνω, να διαπραγματευτούν.

Στη συνέχεια με τη σιωπή τους θα στηρίξουν το καθεστώς.

(Στο ποδόσφαιρο είναι συνήθως ποδοσφαιριστές που έχουν τον ρόλο. Κάποιοι ικανοί, αλλά παραιτημένοι από την ιδέα της εξέλιξης. Βολεμένοι πλέον και αυτοί, έχουν τουλάχιστον μια σίγουρη θέση. Και κάποιο χαρτζιλίκι ίσως. Μέτριοι οι περισσότεροι, βολεμένοι επίσης. Παρ 'όλα αυτά το σκηνικό ευνοεί τη μετριότητα τους, αφού μπορούν μόνιμα να γκρινιάζουν για αδικία εις βάρος τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ταυτόχρονα δεν επιθυμούν την αλλαγή που θα αποκαλύψει τις πραγματικές δυνατότητες. Κύριος φόβος τους : θα αναγκαστούν να εργαστούν σκληρά για να έχουν θέση σε σύνολο δυνατοτήτων).

-"Οι φτωχοί". Έχουν βοηθητικό ρόλο. Ουσιαστικά φτάνει που ανήκουν κάπου. Δεν ελπίζουν σε κάτι. Στο στάδιο που η κατάσταση τείνει να αλλάξει, εμφανίζουν δυνατότητες που ως τότε ήταν κρυφές. Ξανανιώνουν, όπως το όπως απότιστο λουλούδι στο πρώτο νερό. Η κατάληξη μετά την αποτυχία της αλλαγής είναι καθοριστική. Έχουν προκαλέσει και τις δύο κατηγορίες. Θα εξαφανιστούν μαζί με τον ήρωα. Κάποιοι άλλοι θα πάρουν το ρόλο τους. Κανείς δεν θα μάθει τη συνέχεια τους.

(Στο ποδόσφαιρο είναι οι χαρακτηρισμένοι ως “άμπαλοι”. Συμπληρώνουν το ρόστερ. Πολλές φορές είναι οι πολύ νεώτεροι σε ηλικία. Δεν έχουν ούτε φωνή, ούτε λόγο. Είναι αναλώσιμοι, σε καθαρά βοηθητικό ρόλο. Η τάση αλλαγής τους δίνει ευκαιρίες. Ακόμα κι αν ανταπεξέλθουν, θα εξαφανιστούν αμέσως μετά την συντριβή της επανάστασης. Είναι εύκολη η αντικατάσταση τους).

Θυμίζει κάτι το “έργο”; Ε,ναι. Είναι το μοτίβο. Ότι βιώνουμε στην καθημερινότητα μας ως πολίτες. Είναι αυτή η μικρογραφία της κοινωνίας μας που αποτελεί χρυσή ευκαιρία αποκρυπτογράφησης των αιτιών της κατάντιας μας σε κάθε επίπεδο.

Θυμίζει τις μέρες και την τύχη του Καποδίστρια. Του Λαμπράκη.

Δεν μας φταίνε ούτε οι ξένοι, ούτε αόρατοι εχθροί.

Ο εχθρός και η απειλή είναι εσωτερικοί, γνώριμοι παράγοντες.

Και δεν αρκεί ένας ήρωας, ένας τρελός (που αφού αρχικά τον λοιδορήσουν,τον πολεμήσουν,απλά θα αντέξει να βιώσει μόνος την εξόντωση του, τη φυσική ή της προσωπικότητας του) για να σωθεί το σύνολο.

Μόνο το σύνολο θα σώσει τον ήρωα, αφού πρώτα σώσει την ύπαρξη του.

Υπάρχει ελπίδα; Όχι,δεν υπάρχει. Είναι τόσο στέρεα τα κεκτημένα, σαν βουνό. Δεν μετακινούνται. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε πως η πτώση θα γκρεμίσει μαζί τους πάντες.

Υπάρχουν φωνές; Ναι υπάρχουν.

Υπάρχει διέξοδος;

Υπάρχει και προυποθέτει βήματα.

Το πρώτο, η αναγνώριση. Έχουμε πρόβλημα! Το αγαπάμε, το μισούμε. Αλλά έχουμε, είναι δικό μας, είναι ευθύνη μας και θα το λύσουμε μόνο εμείς.

Είναι δική μας η ευθύνη. Ούτε ξένοι, ούτε φαντάσματα.

Δεύτερο βήμα η εκπαίδευση μας. Αφού κατανοήσουμε, να διορθώσουμε. Να καθοδηγήσουμε το μέλλον, τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση και να τα αφήσουμε να δημιουργήσουν ελεύθερα αυτά πια. Χωρίς παρέμβαση.

Τρίτο βήμα. Με καθαρό μυαλό, χωρίς εκδικητικότητα, ανάθεμα. Και κυρίως χωρίς βία.

Να αποβάλλουμε το παλιό, αλλα να μην το πετάξουμε.

Σαν το λίπασμα. Να γίνει μνημείο, μουσείο, βιβλίο. Τραγούδι.

Να θυμίζει πάντα και να διδάσκει. Να τιμάται ως ο κύριος λόγος της μεταγενέστερης προόδου.

Να εξηγεί και να αποτρέπει τα λάθη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

(Head of FSA-statistical analysis).

Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA.

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις, για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.


Τμήμα ειδήσεων Sports-Academies.gr


Share
 




powered by στοιχημα
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ