Προπόνηση ποδοσφαίρου και διατροφή!
Η περίοδος προετοιμασίας για τους αθλητές ποδοσφαίρου ξεκίνησε και χαρακτηρίζεται από έντονες προπονήσεις που συμπεριλαμβάνουν τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες ασκήσεις. Για να χαρακτηριστεί όμως μια περίοδος προετοιμασίας ολοκληρωμένη και για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από σωστή διατροφή.
Αν και πάντα υπάρχει το κομμάτι της εξατομίκευσης για τον κάθε αθλητή, είναι απαραίτητο να ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες, ώστε να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να ενισχύσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ειδικά στην περίπτωση των καθημερινών προπονήσεων ή και των διπλών προπονήσεων που μπορεί να χαρακτηρίζουν μια περίοδο εντατικής προετοιμασίας, η αναπλήρωση του γλυκογόνου και η επανενυδάτωση είναι κύριοι στόχοι.
Αρχικά πριν την προπόνησή τους, προτείνεται, η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος ή σνακ. Το γεύμα αυτό πρέπει να είναι χαμηλό σε λίπος και σε φυτικές ίνες ώστε να μην προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα . Επίσης, καλό θα ήταν να είναι υψηλό σε υδατάνθρακες και μέτριο σε πρωτεΐνες για να παρέχει επαρκές γλυκογόνο κατά την προπόνηση. Ακόμη, θα πρέπει να έχει αρκετή ποσότητα υγρών, ώστε να ενυδατώνει τον ποδοσφαιριστή, τόσο ώστε να μην του προκαλέσει προβλήματα ούρησης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πολύ σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να γνωστοποιηθεί στους ποδοσφαιριστές είναι πως τόσο κατά τη διάρκεια προπονητικών περιόδων όσο και κατά την διάρκεια αγωνιστικών περιόδων, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία έχουν προηγουμένως δοκιμαστεί και είναι καλά ανεκτά από αυτούς.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενός ποδοσφαιριστή πρωταρχικοί στόχοι είναι επίσης, η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης και των υγρών γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση υδατανθράκων και υγρών. Μία καλή πρόταση σ’ αυτή την περίπτωση είναι κάποιο ποτό ή τζελ, τα οποία τους προσφέρουν τόσο την απαραίτητη ποσότητα υγρών, αλλά και τους υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες που χρειάζονται. H κατανάλωσή τους ενδείκνυται να γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες και εφόσον η προπόνηση διαρκεί πάνω από μία ώρα.
Μετά την προπόνηση πρέπει να αναπληρωθούν όλα τα συστατικά που έχουν χαθεί κατά τη διάρκειά της. Οπότε στόχοι είναι να αναπληρωθούν τα υγρά, οι ηλεκτρολύτες, το γλυκογόνο και η ενέργεια. Προτείνεται κατανάλωση υδατανθράκων σε ποσότητα, 1-1,5 g/kg σωματικού βάρους τα πρώτα 30 λεπτά κι έπειτα κάθε 2 ώρες για τις επόμενες 4- 6 ώρες για τη βέλτιστη αποκατάσταση των ενεργειακών αποθεμάτων.
Επίσης, συνίσταται η ταυτόχρονη κατανάλωση πρωτεϊνών σε αναλογία 1:3 (πρωτεΐνες: υδατάνθρακες) για την βέλτιστη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκογόνου.
Οι οποιεσδήποτε συμβουλές που προτείνονται στους ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των προπονητικών περιόδων πάντα γίνονται σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ομάδα επιστημόνων. Είναι πολύ σημαντική η σωστή και ισορροπημένη διατροφή των αθλητών ποδοσφαίρου σε περιόδους συνεχών προπονήσεων, καθώς η διατροφή βοηθάει στο να μη λειτουργεί η μία προπόνηση επιβαρυντικά της επόμενης.
Επίσης, είθισται όταν η προπονητική περίοδος είναι μετά από μία περίοδο ξεκούρασης της ομάδας, πολλοί αθλητές να χρειάζεται να ακολουθήσουν προγράμματα απώλειας ή πρόσληψης βάρους. Είναι καλό, οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο σωματικό βάρος, να γίνονται σε μία χρονική απόσταση από τον αγώνα και να γίνονται υπό την επίβλεψη ειδικού διαιτολόγου- διατροφολόγου. Ακραίες αλλαγές σωματικού βάρους 1- 2 μέρες πριν τον αγώνα είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην απόδοση του αθλητή.
ΣΑΜΑΡΑ ΖΩΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ